Медията е съобщението

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

„Медията е съобщението“ (на английски: "The medium is the message") е фраза, използвана от Маршал Маклуън.

Означава, че дадена медия включва в себе си съобщението, създавайки симбиотична връзка, посредством която медията оказва влияние върху възприятието на съобщението.

Фразата е използвана за първи път в най-известната книга на Маклуън – „Да разбереш медиите“, издадена през 1964 г. Маклуън счита, че самата медия, а не съдържанието, което тя носи, трябва да е във фокуса на изучаването. Казва, че медията оказва влияние на обществото, в което тя играе роля не само посредством съдържанието, доставено чрез медията, но и посредством характеристиките на самата медия.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „The medium is the message“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.