Металогика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Металогика е изучаването на метатеорията на логиката. Докато логиката е изследване на начина, на по който логическите системи могат да бъдат използвани за да се реши верността на аргументите, металогиката изследва характеристиките на логическите системи сами по себе си [1].

Основни обекти на изследване на металогиката са формалния език, формалната система и техните интерпретации. Изследването на интерпретацията на формалните системи е клон на математическата логика, известна като теория на моделите, докато изследването на дедуктивния апарат а клон, известен като теория на доказателството.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Harry J. Gensler, Introduction to Logic, Routledge, 2001, стр. 253.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Metalogic“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.