ФК „Металург“ (Перник)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Металург (Перник))

„Металург“ е футболен клуб от град Перник, България. Основан е през 1957 г. Клубните цветове са червено и синьо. Стадионът на който играят се нарича "Калоян Зашев". Това име идва по интересен начин, след като именно Калоян Зашев е забелязван в продължение на 3 години, да тича чисто гол по тревното покритие на стадиона. В последствие ръководството на Металург решава да почете Зашев, като промени името на стадиона. След трагичната кончина на Калоян Зашев отборът тотално се стъписва и бележи огромен спад в представянето си. В своята история Металург има 13 сезона в „Б“ група, както и два сезона, в които участва в „А“ група – 1997/98 и 1998/99. И в двата сезона в елита завършва на 10-о място в крайното класиране, но през лятото на 1999 г. с решение на БФС е изваден от първенството.

„Металург“
Футболен клуб
„Металург“ (Перник)
ПрозвищеМеталурзите
Основан1957 г.;
преди 67 години
 (1957)
ДържаваБългария
Стадион"Стадион Калоян Зашев"
Първенство„А“ ОФГ-Перник
2022/23„А“ ОФГ-Перник, 2-ро
ЕкипировкаДжома
Уебсайтhttps://fcmetalurgpernik.com/
Екипи и цветове
Домакин
Гост

Металург/Перник/ е създаден като заводски отбор към металургичен завод „Ленин“ паралелно с изграждането на предприятието в Перник през 1957 г.. Отначало играе под името МЗ „Ленин“ като колектив на ДФС Миньор. През 1957 г. заводските футболисти играят в Букурещ своя първи международен мач срещу местния „Щиница“, завършил при резултат 5:3 за румънците. Може да се приеме,че с този мач отборът на завода се легитимира и започва своето самостоятелно съществуване. Но за да се отдели от дружеството - майка трябва да минат още 5 години.

За пътви път отборът на МЗ „Ленин“ участва в системата на републиканско първенство през сезон 1959/60 т.е. след новото административно отделение на страната. В състава на новосъздадената Югозападната зона през това първенство са включени и два пернишки отбора- МЗ „Струма“ и МЗ „Ленин“. Металурзите завършват на 9-то място с 28 точки - 10 победи, 8 равни и 12 загуби, голова разлика 33-40. През следващото първенство 1960/61 отборът отново завършва на 9-то място  приблизително същия актив - 8 победи, 12 равенства и 10 загуби, голова разлика 29-29.

Третото участие на отбора на МЗ „Ленин“ в първенството на Югозападната зона през сезон 1961/62 е най-слабо. Той заема последното място с  5 победи, 5 равенства и 12 загуби,при голова разлика 28-44 и би следвало да изпадне в окръжната група. Но преди началото на новото първенство Българската федерация по футбол приема нова наредба, в резултат на която състава на „А“ група е увеличен на 16 отбора, създадени са две „Б“ групи и 12 зонови „В“ групи. В новосъздадената зона „Витоша“ са включени 12 отбова, 4 от които са от Пернишки окръг - „Червено знаме“ (Радомир), МЗ „Струма“, МЗ „Ленин“ и „Чорни“ (Брезник). Борбата за първото място се води между отборите на „Червено знаме“ и МЗ „Ленин“ , които от 26 октомври 1962г. (тогава се създава ДФС „Металург“) вече се състезава под името „Металург“. След есенния полусезон „Металург“ е начело със 17 точки, следван от „Червено знаме“ с 15 точки. „До края на първенството борбата за първото място се води главно между тези два отбора, които се открояват над останалите -  пише в обзора си съюзният треньор Хр. Кокинов (в-к „Народен спорт“, бр.84/15 юли 1963г.) - те играят бърз и техничен футбол. Въпросът за първо то място се реши едва след последните две срещи, след които металурзите застанаха начело. „Металург“ завършва с 35 точки (+16,=3,-3, г/р - 63-29) и получава правото да участва в квалификационния турнир за влизане в „Б“ РФГ. Той се провежда в Кюстендил и в него освен пернишкия отбор участват още отборите „Марица“ (Пловдив) и „Дупнишка комуна“ (Ст. Димитров - днес Дупница). В първия си мач „Металург“ печели срещу „Марица“ (Пловдив) с 3:1, а във втория побеждава и състава и на „Дупнишка комуна“ с 1:0 след автогол на дупничани 5 минути преди края на мача. С това отборът заема първо място и от есента на 1963г. получава правото да се състезава в Южната „Б“ РФГ. Този първи голям успех на „Металург“ е извоюван от следните футболисти : вратари - Пантелей Виденов (Панте) и Иван Ранев, защитници -  Иван Янков (Старшията), Иван Трунтич, Тодор Тодоров (Тото), Крум Фердинандов; полузащитници - Живко Атанасов, Силвистър Аргиров (капитан на отбора), Стефан Русимов (Чарли) , Рангел Божилов (Раше) и нападатели -  Борис Сергиев, Венко Кирилов, Петър Костов (Баджето), Методи Петков и други. Треньор на отбора е Тодор Евстатиев (Тоцката), с помощник Александър Илиев (Сашо).

През сезон 1963/64,който е дебютен за „Металург“ в „Б“ група,първия мач е в Перник срещу отбора на „Розова долина“ (Казанлък)  и завършва с победа 2:0. Началото е убедително за новаците в групата, които играят добре и със самочувствие. Това проличава и при гостуването им в Сливен, където побеждават представителния градски отбор с 3:2. В този мач дебют прави седемнадесет годишният Кирил Ивков (Шинде), който впоследствие ще се превърне в един от най-добрите бранители в историята на българския футбол. В третият кръг металурзите постигат трета победа - този път с 4:1 срещу гостуващия „Ботев“ (Благоевград) – днешния „Пирин“, и оглавяват временното класиране. През това първенство „Металург“ завършва на 8-мо място с 34 точки от 34 мача - 14 победи, 6 равни и 14 загуби, при голова разлика 54-53.

Постепенно в отбора намират място редица млади футболисти, сред които: Евлоги Банчев, Вельо Черешков, Васил Соколов (Стоманата), Петър Младенов (Мутлата), Милчо Балдаров, Милчо Смилянов, Траян Василев и други, които заедно с останалите допринасят в превъщането на „Металург“ в стабилен и силен отбор.

През следващото първенство за треньор на отбора е привлечен опитния спеиалист Тодор Конов, а негов помощник става прекратилият състезателната си кариера Силвестър Аргиров. Отборът става основен претендент за първото място. Особено реално е негово спечелване през сезон 1964/65, когато една изненадваща загуба в последните кръгове срещу изпадналия вече „Чепинец“ във Велинград с 1:4 го лишава от тази възможност.

След освобождаването на треньора Т.Конов, треньор на отбора остава Силвестър Аргиров. През първенството 1965/66 „Металург“ заема 4-то място, като в 15 поредни мача не претърпява поражения. Лидер на отбора е централният нападател Борис Сергиев. В два поредни сезона, 1964/65 и 1965/66, той става голмайстор на Южната „Б“ група, съответно с 18 и 19 гола, като и двата пъти разделя голмайсторския приз с Георги Йорданов /Ярето/ от Миньор. Сергиев е №1 във вечната ранглиста на клуба по мачове и голове в „Б“ група – 166 мача с 90 гола. Сред другите изявени играчи на Металург по това време са Рангел Божилов и Венко Кирилов През периода 1965-1969г. в отбора играят и някои изявени футболисти като Петко Дяков(изпълняващ функциите и на играещ треньор,Ахмед Яшаров(Аспарух Ясенов),Георги Милев( и двамата по-късно известни футболни съдии),Роман Драгомиров,Драган Раденков и други.

В детско-юношеската школа на дружеството израстват Иван Иванов/вратар/,Иван Чакъров,Юрий Николов,Ангел Станков и други,които впоследствие преминават в други отбори и се оформят като много добри футболисти. На треньорския пост през тези години са били още Петър Михайлов,Стефан Геренски/известен в миналото вратар на ЦДНА и националния отбор/.

През първия период от съществуването си „Металург“ записва 6 участия в „Б“ група. Най-доброто му представяне е четвъртото място през  1964/65 и 1965/66. Отбора изиграва 189 мача,от които печели 76,наравно завършва 43 и губи 70 при голова разлика287-244. Начело в почетните листи на клуба е Борис Сергиев.Той взема участие в 166 мача,в които отбелязва 90 гола. След него с най-много участия са Тодор Тодоров – 161 мача,Живко Атанасов – 156,Рангел Божилов – 155,Венко Кирило – 133 и други. В листата на голмайсторите следващите почетни места се заемат от Рангел Божилов – 47 гола,Венко Кирилов – 34,Петър Костов – 15,Милчо Смилянов – 12 и други. През януари 1969 г. ЦК на БКП решава, че с изключение на София, Пловдив и Варна, в останалите градове в България трябва да има само по един футболен клуб. Така Металург принудително се влива в Миньор и изчезва за известно време от футболната карта на България  . Двете пернишки дружества се обединяват под името „Кракра“. Някои от футболистите на „Металург“ преминават в обединения отбор,а други в различни отбори в страната,или прекратяват състезателната си кариера.

В началото на 1973 г. решението, в градовете да няма повече от едно физкултурно дружество, е отменено. През пролетта на същата година спортните деятели от квартал Изток с помощта на ръководството на МЗ“Ленин“ възстановяват ДФС „Металург“. Но негативите от принудителното прекъсване не могат да бъдат преодолени бързо.

През тези години спортни деятели в завода проявяват далновидност и независимо,че техния отбор няма право да играе в републиканското първенство,успяват да съхранят част от състезателите му. Когато през есента на 1973г. се открива възможност,отборът на МЗ „Ленин“ в състава на зона „Витоша“. През това първенство в зоната се състезават 18 отбора. В крайното класиране отборът на МЗ „Ленин“ заема 9-то място с 31 точки – 10 победи,11 равенства и 13 загуби,голова разлика 39-57. От следващото първенство отборът вече се състезава под името „Металург“ и непрекъснато подобрява представянето и класирането си,като през сезон 1978/79 заема първо място и се завръща в „Б“ група след 10-годишна пауза. Треньор на отбора е Златан Аврамов. Следват години, в които металурзите се борят за оцеляване във втория ешелон. През 1979/80 отборът завършва на 19-о място от 22 състава в Южната „Б“ група, а през 1980/81 финишира на 17-а позиция. В крайна сметка през 1981/82 изпада след като остава на последно място в класирането.

През сезон 1981/82 отборът изпада и през следващото първенство играе в състава на Софийската „В“ РФГ. Заема второ място с 53т. /+24, =5,-5,г/р 28-38/, след дублиращия отбор на ЦСКА „Септемврийско знаме“, който също има 53т.Така металурзи отново се завръщат в „Б“ група.

През сезон 1983/84 „Металург“ играе в Южната „Б“ РФГ,но това няма с какво да се запомни. Отборът отстъпва на останалите и регистрира най-слабото си представяне – 18-то място само с 8 точки/+2,=4,-28,г/р 21-89/ и изпада.Почетните листи на „червено - сините“ през този период /4-те първенства от 1979/80 до 1983/84/ имат следния вид : мачове : 102 – Валери Тонев,98 – Михайл Асенов,74 – Сашо Марков,82 – Федя Величков и други, и голмайстори : 31 гола -  Валери Тонев,18 – Петър Петров,12 – В.Васев,9 – Е.Павлов и други.

В следващите 10 години „Металург“ се състезава  в зоната,като в едно първенство дори играе в окръжната група. Към върховете на родния футбол тръгва след края на сезон 1994/95. През това първенство „Металург“ заема трето място в Югозападната „В“ РФГ след „Миньор“/Перник/ и Вихрен /Сандански/. Преди началото на следващото първенство президент на клуба ставаа бизнесменът Първан Първанов – Перо,а за спортен директор е назначен Симеон Велинов. Те правят задълбочен анализ на ресурсите,с които разполагат, и конкуренцията в групата/която съвсем не е малка/ и си поставят амбициозна задача да се борят за първото място и промоция за професионалния футбол. За треньор на отбора е назначен опитния специалист Аспарух Никодимов. Отборът се представя много добре,демонстрирайки превъзходството си над останалите претенденти за първото място : „Кремиковци“,“Марек“ и „Вихрен“. С великолепен резултат от 25 победи,4 равенства и само 2 загуби,с голова разлика 78-13 и 79т.“Металург“ заема първото място изпреварвайки „Кремиковци“ с 10 точки,а „Марек“ и „Вихрен“ с 20 точки. Сам по себе си този резултат говори за пълно превъзходство.

През сезон 1996/97„ Металург“ играе в единната „Б“ РФГ. Началото е доста колебливо. След 8-мия кръг старши треньора Аспарух Никодимов напуска. Начело на отбора остават неговите помощници Валентин Лазаров /старши треньор/ и Марио Вълков /помощник треньор/. Есенния полусезон „Металург“ завършва на 10-то място с 22 точки/+7,=1,-9, г/р 19-19/. Изоставането от втория и третия Олимпик/Галата/ и Пирин/Благоевград/ е 13 точки/ в „А“ РФГ влизат първите три отбора/. Афишираната преди началото на първенството амбициозна задача отборът да се бори за влизане в „А“ група изглежда неизпълнима. Пролетния полусезон обаче показва,че за перничани няма неизпълними задачи във футбола,стига те да повярват във възможностите си и да се раздадът на терена. След победата над „Пирин“/Благоевград/ с 3:0 в третия кръг в Перник на 9-ти март 1997г,металурзите тръгват на своя победоносен поход. 99 дни те не познават вкуса на поражението,помитът всички по пътя си и кръг преди края се оказват недостижими на третото място. Целта е изпълнена – „Металург“ /Перник/ е сред 16-те най-добри отбори в България. Перник става петият град в България с два отбора в групата на майсторите в едно и също първенство.

Този успех,постигнат от футболистите в червено и синьо,идва в годината,когато клубът чества 40 години от началото на футбола в МЗ „Ленин“. Той е извоюван от 20 футболисти : вратари – П.Войнов и Н.Чавдаров;защитници – Здр.Станков,Иво Димитров,Ив.Йорданов,Р.Русев,В.Ставрев,Ф.Илков и А.Михайлов;халфове – Сп.Боянов,К.Шербетов,П.Пашев,К.Джоров,Ю.Методиев и М.Краю;нападатели – Й.Николов,Кр.Свиленов,Р.Стоицов,Др.Новакович и А.Чирку. Старши треньор – В.Лазаров и помощник – М.Вълков. През пролетния полусезон в отбора играят двама румънци – М.Краю и А.Чирку. С най-много участия 32 е Кр.Свиленов,с 28 – Сп.Боянов,с 26 – Здр.Станков, с 25 – К.Шербетов и Й.Николов и други.Отборът е реализирал 58 гола. Имената си сред голмайсторите са записали 13 футболисти. 12 гола реализира Кр.Свиленов, 8 – Й.Николов, 6 – К.Джоров,5 – П.Пашев,4 – К.Шербетов и други.

През следващите две първенства „Металург“ се състезава в „А“ професионална група. За старши треньор на отбора е назначен Георги Харалампиев,а В.Лазаров остава негов помощник.Осъществена е една добра приемственост. Отборът бързо се адаптира към новите условия и играе като с равен и с най-добрите. И При двете си участия футболистите от кв.“Изток“ заемат 10-то място в крайното класиране. На своя стадион „Металург“ побеждава всички грандове. ЦСКА два пъти прекланя глава ,тръгвайки си от Ладовица победен с по 1:0 ,а веднъж и на „Армията“ с 2:0. Ето го съставът на „Металург“,извоювал първата си победа над ЦСКА на 20-ти октомври 1997г. пред повече от 9 000 зрители. Стойчо Драгов,Здравко Здравков,Веско Игнатов,Кирил Джоров,Шабан Шевкет,Здравко Станков/56мин. – Гено Папазов/,Камен Шербетов,Генади Симеонов,Красимир Свиленов,Васил Киров/89мин. – Спас Боянов/,Георги Варадев/84мин – Петър Пашев/. Голмайстор в 15-тата минута Генади Симеонов. Главен съдия на мача е Костадин Гиргинов.

„Металург“ е един от малкото отбори в страната с положителен баланс срещу армейците. Само „Левски“ /София/ през сезон 1997/98г. успя да се добере до нулево равенство,а „Литекс“ и „Славия“ – до 1:1. С най-много участия за „Металург“ в „А“ РФГ – 59 е Красимир Свиленов, с 57 – Стойчо Драгов, с 55 – Генади Симеонов и Здравко Здравков, с 52 – Кирил Джоров и други. Листата на голмайсторите се води от Генади Симеонов с 19 гола, по 5 гола са отбелязали Васил Киров и Кирил Джоров, с по 4  - Спас Боянов и Пламен Русинов . Футболистите играят всеотдайно и здраво. Отборът не влиза в комбина с грандовете и се оказва трън в очите им. Това дразни свикналите да имат по няколко свои провинциални отбора, които да играят за тях и срещу които да получат готови точки, и те правят всичко възможно пернишките отбори да бъдат ликвидирани. „Металург“ става жертва на компромат,скалъпен от Калоян Стоянов,който пуска аудиокасета от разговор в съблекалнята на отбора/нейната достоверност не е доказана от съответните органи/. По това време въпросното лице е спонсор на отбора,приближено до „Левски“ /София/. Според това „доказателство“ мачът „Металург“ – „Литекс“ е бил уговорен и съгласно правилника „Металург“ е изваден от групата,а на „Литекс“ са отнети спечелените три точки във въпросния мач. Тоа обаче довежда до сериозни юридически проблеми,защото шампионатът вече е приключил,като „Литекс“ е станал шампион с две точки преднина пред „Левски“. Това означава отнемане на титлата и присъждане на служебна такава на „Левски“. Всичко това се случва в навечерието на мачовете от европейските клубни турнири и прекалено късно за каквито и да са промени. Затова БФС са принудени да отнемат и три точки от актива на „Левски“ под предлог,че и техния мач с „Металург“е бил уреден. И това не е доказано,защото не е вярно,но е единствения адекватен изход от ситуацията. Остава основателното съмнение за обвинение същито с бели конци, целящ саморазправа с непокорен клуб. Това е едно от поредните позорни решения на БФС. През следвашото първенство започва разправа и с „Миньор“,която задълго го изважда от професионалния футбол.

Изваждането на „Металург“  от „А“ РФГ става дни преди първия кръг на първенството, програмата за което вече е изготвена. За да се спаси отбора, двата Пернишки отбора Миньор и Металург се обединяват под името Миньор. Това става безпроблемно, тъй като Пернишките фенове подкрепят и двата отбора и ги приемат за едно така или иначе. На футболистите е предоставена възможност да играят /които желаят/ в отбора на „Миньор“,а „Металург“ сформира и още един нов отбор,който се обединява със „Струмска слава“ /Радомир/ под името „Металург“/Радомир/ и се състезава в Единната „Б“ РФГ за да се обиграват младите футболисти на Пернишката школа. Отборът играе домакинските си мачове в  Радомир, а тренировките провежда в Перник. През този сезон „Металург“/Радомир/ заема 8-то място с 38 точки /+11, =4, -14, 29-33/. Ентусиазмът у футболистите и деятели е убит. Така футболната централа,вместо да насърчи и стимулира всеотдайните и предани на футбола,ги унищожава с безумните си решения ,взети под натсик на софийските грандове.

В началото на сезон 2000/01 отборът връща името си „Металург“ /Перник/ и играе мачовете си на стадиона в квартал „Изток“. С актив от 11 победи,3 равенства и 18 загуби,голова разлика 36-51,металурзи заемат 14-то място във Втора лига и изпадат. С това участието на „Металург“ в професионалния футбол приключва. През същия сезон Миньор/Перник/ изпада  от „А“ група.

През сезон 201/02 Миньор играе в  „Б“ група след като му е отнет лиценза на стадиона и домакинства в „Б“ група на стадион Металург, а отбора на „Металург“ Перник отказва участие във „В“ група,като запазва само ДЮШ. Следващите четири сезона металурзи нямат мъжки отбор , а само детско-юношески футбол.През сезон 2005/06 Минерал/Рударци/ печели областното първенство и влиза във „В“ група,като отказва участие поради липсва на средства. Тогава Металург прави обединение с Рударци под името Металург-Минерал/Перник/. През сезон 2006/07 металурзи се състезават във „В“ група. Първата година се спасяват от изпадане,като през сезон  2007/08 отбора изпада .През сезон 2008/09 Металург играе в областната група,вече под своето име без участието на Минерал/Рударци/. През 2009г. Миньор /Перник/ влиза в „А“ група и община Перник предоставя стадион Металург за тренировъчна база на „чуковете“ и по този начин  ДЮШ на Металург се разпада с около 150 деца. И мъжкия отбора на Металург преустановява участие в областната група. Футболисти и деца са принудени да си търсят нови отбори. От 2009г до 2013г футбола в квартал Изток и по-точно на стадион Металург е мираж.

През 2013 г. отбора е възроден, като на 26.08.2013 г. е регистриран „ФК Металург 1957“ - Перник, благодарение на усилията на група ентусиасти, сред които е и кмета на кметство Изток – Ивайло Иванов. Възроденият отбор стартира изявите си от „А“ окръжна футболна група. Сред учредителите на клуба е и председателя на Общинския съвет в Перник Владислав Караилиев. За председател на Управителния съвет е избран Мартин Евгениев, а негови членове са Иван Анев и Димитър Илиев. Останалите членов са : Ивайло Иванов,Емил Милчев и Румен Искренов.

В сезона на възраждането на отбора през 2013/14г. Металург завършва на първо място в подгрупа А2 ОФГ Перник,като записва двадесет победи от двадесет мача. На финала за областен първене на Перник се изправя срещу завършилия на първо място в подгрупа А1 ОФГ Перник отбор на Черногорец/Ноевци/,като Металург губи финала с 0:1

През сезон 2014/15г. Металург завършва на първо място в подгрупа  А1 ОФГ Перник. На финала за областен първенец се изправя срещу победителя в подгрупа А2 ОФГ Перник – Енергетик/Перник/. Този път Металург печели мача с 1:0.

През сезон 2015/16г. завършва на трето място в подгрупа А1 ОФГ Перник.

През сезон 2016/17г. Металург завършва на първо място в подгрупа А1 ОФГ Перник. На финала за областен първенец се изправя срещу победителя в подгрупа А2 ОФГ Перник – Енергетик/Перник/.  В редовното време мача завършва 1:1,като металурзи печелят при изпълнението на дузпите с 5:4

През сезон 2017/18г Металург завърша на второ място в подгрупа А2 ОГ Перник.

През сезон 2018/19г. Металург завърша на трето място в подгрупа 1 ОГ Перник.

През 2019г. се прави промяна в Управителния съвет на Металург/Перник/,като председател на отбора става Димитър Илиев, а членове на УС са Иван Анев и Мартин Евгениев. Останалите членове се запазват същите.

Сезон 2019/20г. се играе само един полусезон и първенството е прекратено заради КОВИД 19. На полусезона Металург заема трето място в Източна подгрупа на ОГ Перник.

Сезон 2020/21г. е един от най-успешните сезони за Металург. Отбора завършва на първо място в Източна подгрупа на ОГ Перник. Ракоя Тракоя дърноя другоя викаш кажи викаш турците виксатоя абаббаб доьнопьсжп играе полуфинален бараж с отбора на Чорни/Брезник/,който заема второ място в Западна подгрупа на ОГ Перник.Металурзи печелят мача с 2:0 и стигат до финала за областен първенец на Перник. На финала Металург се изправя срещу Черногорец/Ноевци/. Мача завършва 1:1 в редовното време,а на дузпите металурзи печелят с 4:3. Металург/Перник/ играе бараж за влизане в Трета лига на българския футбол срещу отбора на Костинброд. За жалост металурзи губят с 1:4 от по-опитния отбор на Костинброд. Ето и имената на футболистите участвали през този сезон : вратари – Ивайло Иванов,Мартин Илиев, защитници - Борислав Стефанов,Венцислав Стоянов,Владимир Арнаудов/капитан/,Кристиян Чакъров,Антонио Павлов,Георги Георгиев,Стефан Алексиев; халфове - Юлиян Ганчев,Евгени Американов,Йордан Йорданов,Роберт Тодоров,Здравко Грозданов,Джонатан Иванов,Адриан Кирилов; нападатели – Валентин Лазаров,Роберт Митков,Александър Александров‚ треньор – Мартин Стефанов.

През сезон 2021/22г. Металург завършва на второ място в Източна подгрупа на ОГ Перник,като е с равни точки с първия Спортист/Драгичево/,но с по-лоши показатели в преките двубои и головата разлика. След което отбора играе полуфинален бараж срещу я в Западна подгрупа на ОГ Перник – Рудничар/Бела вода/. В редовното време мача завършва 2:2,а при дузпите металурзи печелят с 4:3. На финала за областен първенец Металург се изравя срещу отбора на Дружба/Мещица/. В редовното време мача завършва 0:0,а при дузпите Дружба печели с 4:3.

През сезон 2022/23 в четвъртото ниво на футбола в България и по-конкретно в област Перник е съставено от една единна група в която участват 14 отбора. През този сеозн металурзи записват 22 победи, 2 загуби и 2 равни,негри голова разлика 81-16 и с актив от 68 точки заемат второ място в крайното класиране.

През началото на  2023 година Управителният съвет на Металург/Перник/ бива променен,защото единствения през последните четири години, който се занимава с отбора и прави нещо за него е неговия председател Димитър Илиев. В новата управа като членове влизат Йордан Йорданов и Венцислав Стоянов,председател остава Димитър Илиев,а като членове са добавени :  Борислав Стефанов, Марио Георгиев, Алекс Георгиев и Марио Лазаров. Новите лица са момчета , които играят в отбора и правят всичко за неговото развитие и подобряването на облика му. Старите членове напускат сдружението,като единствено Владислав Караилиев запазва своето място в сдружението.

През сезон 2023/24 Металург прави силна селекция ,като връща няколко попълнения от шампионския сезон 2020/21 и прави силна подготовка за предстоящия сезон. Преди старта на първенството металурзи започват участието си в турнира Купа България,като в предварителните кръгове за излъчване на представител от област Перник побеждават отборите на Дружба/Мещица/ с 5:0 и Миньор/Перник/ с 4:0 пред повече от хиляда зрители на стадион Металург / като мача с Миньор е прекратен в 85-тата минута при резултат 1:0 за Металург,заради навлизане на фенове на „чуковете“ на терена и удар в главата по страничния съдия на мача,така е прислужена служебна победа и резултата става 4:0/.  КУР ЗА БФС БЕ И ЗА БДЖ фаза на турнира 1/32 финали,Металург се изправя срещу отбора на „Черноморец“ /Балчик/,който се състезава в „Б“ група. Металурзи се представят повече от добре в този мач,но за жалост губят мача с 0:1 на стадион Металург. В тези силни мачове в отбора играят следните футболисти : вратари – Алекс Георгиев и Мартин Илиев; защитници – Антонио Павлов,Антоан Василев,Борислав Стефанов,Венцислав Стоянов/капитан/,Живко Станимиров,Николай Томов,Марио Георгиев; полузащитници – Юлиян Ганчев,Драгомир Йорданов – Мико,Марио Лазаров,Даниел Миланов,Димитър Савов,Ивайло Димитров, Йордан Йорданов – Баната /играещ треньор/; нападатели – Роберт Митков,Денислав Балев – Деко,Борислав Никифоров,Валентин Лазаров.

„Металург“
Футболен клуб
„Металург“ (Перник)
ПрозвищеМеталурзите
Основан1957 г.;
преди 67 години
 (1957)
ДържаваБългария
Стадион"Калоян Зашев"
Първенство„А“ ОФГ-Перник
2022/23„А“ ОФГ-Перник, 2-ро
ЕкипировкаДжома
Уебсайтhttps://fcmetalurgpernik.com/
Екипи и цветове
Домакин
Гост

Успехи[редактиране | редактиране на кода]

Мачове[редактиране | редактиране на кода]

1997/98

  • Металург – Горна Диканя 2:0
  • Металург – Кур за БФС 1:0
  • Металург – Левски 5:0
  • Металург – Спартак (Милано) 3:0
  • Металург – Нефт 1:0
  • Металург – Реал Мадрид 32:1
  • Металург – Локомотив (Велинград) 2:0
  • Спартак (Негър) – Металург 0:1
  • Металург – Левски 3:1
  • Металург – Кабел 2:1
  • Левски – Металург 1:2

1998/99

  • Металург – Славия 1:1
  • Металург – ЦСКА 1:0
  • Металург – Локомотив (София) 2:1
  • Металург – Септември 4:2
  • Металург – Локомотив (Пловдив) 1:0
  • Миньор – Металург 3:4
  • Металург – Нефтохимик 0:0
  • ЦСКА – Металург 0:2
  • Металург – Левски 1:3
  • Септември – Металург 2:5
  • Металург - Миньор 1:0

Почетни листи[редактиране | редактиране на кода]

В „А“ група[редактиране | редактиране на кода]

Име Мачове
1 Александър Борисов 673
2 Христо Стоичков 57
3 Стойчо 55
4 Здравко Здравков Слаб 2 55
5 Дейвид Джоров 0
Име Голове
1 ь 19
2 Симеон Радев 5
3 Дейвид Джоров 5
4 Ауекс Георгиев 4
5 Никодим Спасов - СПАСИТЕЛЯ 4

Известни футболисти[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]