Мечи чал

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мечи чал
Западни Родопи от лифта под „Мечи чал“
Западни Родопи от лифта под „Мечи чал“
Relief Map of Bulgaria.jpg
41.6925° с. ш. 24.6644° и. д.
Местоположение на картата на България
Общи данни
Местоположение област Смолян, България
Част от Родопи
Надм. височина 1872,6 m
Мечи чал в Общомедия

Мечи чал е връх в Родопите, разположен на а 1 km от град Чепеларе и на 11 km от Пампорово. Има ски курорт и в подножието на върха има хижа. Тук се намира и една от най-дългите ски-писти в България, съоръжена с влекове и четириседалкова въжена линия, стигаща до върха за 9 минути. Върхът е висок 1872,6 m.

Писти[редактиране | редактиране на кода]

От връх Мечи чал тръгват няколко ски писти с различна трудност и с обща дължина от 20 km. Пистата за алпийски дисциплини е с дължина 3250 m, ширина 50 m и денивелация 720 m. Туристическата ски писта е с дължина 5150 m, ширина 25 m и денивелация 720 m. Пистата за ски-бягане е дълга 3000 m и е на 1860 m надморска височина.[1]

Най-голямата ски зона на Балканите е официално действаща, след като к.к. Пампорово и ски зона „Мечи чал“ се обединиха в мега курорта „Пампорово – Мечи чал“ от зимен сезон 2016/17.

„Мечи чал“ разполага с 12 писти с различна трудност с обща дължина 20 km. Трасето „Мечи чал – 1“ е най-дългата писта за ски алпийски дисциплини в България и е сертифицирана от ФИС с възможност да приема състезания от световен ранг.

Разстоянието между Пампорово и Чепеларе не е голямо – 9 km. „Пампорово“ АД вече има от няколко години модерен лифт до с. Стойките, докъдето разстоянието е 7 km. Проектирано е изграждане на нов лифт от там до връх Мечи чал и горна станция, където ще се осъществява една от връзките между двете зони.

Източници[редактиране | редактиране на кода]