Микроеволюция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Микроеволюцията е настъпването на малки промени в алелната честота в една популация, в рамките на няколко поколения. Микроеволюцията е промяна на или под ниво вид.

Тези промени могат да се дължат на следните процеси: мутации, естествен отбор, изкуствен отбор, миграция и генетичен дрейф. Микроеволюцията включва съвкупност от процеси и явления, които протичат вътре във вида, при което се отчита появата на нови видове или стабилизирането на старите. При микроеволюцията се отчитат процесите в ограничени територии и за сравнително кратки периоди от време.

Популационната генетика е клон на биологията, който дава математичната структура за изучаване на процеса на микроеволюцията.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Microevolution“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.