Мира Жиминска-Сигетинска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мира Жиминска-Сигетинска
Mira Zimińska-Sygietyńska
полска актриса и педагожка
Родена
Marianna Burzyńska
Починала
26 януари 1997 г. (95 г.)
ПогребанаВоенно гробище в Повонзки, Варшава, Полша

Актьорска кариера
Активностот 1918 г.
Семейство
БащаЯкуб Бужински
СъпругЯн Жимински, Тадеуш Сигетински

Уебсайт
Мира Жиминска-Сигетинска в Общомедия

Мариа̀нна (Мира) Жимѝнска-Сигетѝнска, с родово име Бужѝнска (на полски: Marianna (Mira) Zimińska-Sygietyńska) е полска актриса, режисьорка и педагожка, съоснователка и директор на Държавния ансамбъл за песни и танци „Мазовше“, дама на Ордена на Белия орел.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Марианна Бужинска е родена на 22 февруари 1901 година в град Плоцк. Играе на сцена от детска възраст. Официално е ангажирана на седемнадесетгодишна възраст. Мести се в Радом, където играе в Полския театър. Там е забелязана и поканена да работи във варшавското кабаре „Qui Pro Qui“. Във Варшава става популярна с комедийните си роли. Играе в Драматичния театър и започва да се снима във филми.

По време на Втората световна война е в редиците на Армия Крайова. През 1942 година е арестувана от Гестапо и затворена в затвора „Павляк“. Две години по-късно взема участие във Варшавското въстание като медицинска сестра.

През 1948 година заедно със своя съпруг Тадеуш Сигетински основават фолклорен ансамбъл с името „Мазовше“. От 1955 година е негов директор. През 1978 година създава Детски ансамбъл за песни и танци „Варсовия“.[1]

Мира Жиминска-Сигетинска умира на 26 януари 1997 година във Варшава. Погребана е на Военното гробище в Повонзки.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Mira Zimińska-Sygietyńska. Mazowsze.waw.pl. Посетен на 26 април 2020 г. (на полски) Архив на оригинала от 2020-09-22 в Wayback Machine.; Marianna (Mira) Zimińska-Sygietyńska. Biogramy.pl. Посетен на 26 април 2020 г. (на полски) Архив на оригинала от 2020-11-28 в Wayback Machine.
  2. Mościcki, Tomasz. Mira Zimińska-Sygietyńska. Culture.pl, 2011. Посетен на 26 април 2020 г. (на полски)