Мисионер (Църква на Исус Христос на светиите от последните дни)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

Мисионер от Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни е мормон обикновено между 19-22 години, който доброволно дава 2 години на пълновременна служба заради вярата си в истиността на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни. В мормонските семейства около 30 %, а сред активните мормонски семейства около 80-90 % от младежите служат като мисионери. Момчетата на възраст между 19 и 25 години служат по 2 години, а момичетата на възраст между 21 и 25 по 18 месеца.

По-възрастните хора и мисионерските двойки обикновено служат от 1 до 3 години като мисионери - това са главно съпружески двойки в пенсионна възраст, църквата обикновено не допуска до мисионерстване съпружески двойки с все още непълнолетни деца. Над 80 % от мормонските мисионери са младежи.

Мисионери има в почти всяка държава по света, техният общ брой постоящем е около 55 хиляди.

Главните изисквания към мисионерите са:

  • Активно участие в дейността на енориата (клона) си,
  • Редовно плащане на десятъка,
  • Спазване на Слото на мъдростта: въздържане от тютюн, алкохол, кафе и чай,
  • Спазване на Закона за целомъдрието: въздържане от предбрачен и извънбрачен секс, въдържане на мастурбация, въздържане от порнография.

Преди заминаването си на мисия, мисионерите прекарват кратък подготвителен курс в някой от мисионерските институти (най-големият такъв институт се намира в гр. Прово, Юта, САЩ), където мисионерите получават освен доктринално обучение и езикова подготовка, в случай че ще служат на място, чийто език не владеят.

Мисионерите живеят на собствените разноски и не получават заплата: младите мисионери заплащат по 400 американски долара на месец на църквата по време на мисионерството си, срещу тази сума получават пълна издръжка от съответната си мисия включително жилище, храна и дрехи, докато по-възрастните мисионери се издържат сами. Председателят на църквата определя мястото на служението. В повечето страни съществува обичай местните мормони да канят редувайки се всеки ден на обяд и вечеря мисионерите, с цел намаляване на разходите на мисията. Тази практика обаче не се поощрява от църковното ръководство в държави с нисък стандарт на живота.

Младите мисионери се придържат към изключително строги правила, включително и начинът на обличане е строго определен. Мисионерите са задължени да се занимават със своите задачи 6 дни в седмицата по строго определено разписание. Един ден в седмицата е свободен (обикновено това е понеделник): през този ден те имат право да се занимават със спорт, пазаруване, поддържане на връзки с роднини. Напускането на града, където служат, става само с разрешение на председателя на мисията. Мисионерите винаги живеят и работят по двойки от един и същи пол, като съставът на двойките се определя от председателя на мисията и се сменя на по няколко месеца. Мисионерите нямат право сами да мисионерстват или да контактуват с външни хора или дори с местни мормони: това става винаги по двойки. Също така се избягва контакта между мисионерски двойки от един пол и интересуващо се лице от обратния пол - в такъв случай председателят на мисията назначава към интересуващото се лице мисионер от същия пол.

Начинът на контактуване на мисионерите с интересуващите се немормони става също по строго определен начин: мисионерите изнасят няколко лекции със строго определено съдържание.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]