Митология на Изгубени

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Сериалът „Изгубени“ включва редица мистериозни елементи, които са преписвани на научната фантастика или свръхестественото, обикновено включващи съвпадения, синхроничност, дежавю, времеви и пространствени аномалии, парадокси, и други озадачаващи феномени. Създателите на сериала се отнасят към тях като част от митологията поредицата.[1]

Островът[редактиране | редактиране на кода]

Като главно място на развитието на действието, островът е известен с редица необикновени свойства. Местоположението му се променя с времето и не може да бъде достигнато по обикновен начин. Островът е обграден от вид бариера, в която нормалното преминаване на времето не важи. Електромагнетичните феномени са често срещано явление и изглежда, че придават необикновени лечебни свойства на обитателите си.

Герои[редактиране | редактиране на кода]

Инициатива Дарма[редактиране | редактиране на кода]

Главна статия: Инициатива Дарма

От 70-те до 90-те години група, позната като Инициативата Дарма, работи чрез многобройни станции, разпръснати из Острова, изучавайки неговите уникални свойства. Те влизат в конфликт с Другите, познати за тях като Враждебните. Двете групи формират колебливо примирие със строги териториални граници за всяка от тях.

Другите[редактиране | редактиране на кода]

Главна статия: Другите

Другите са група от обитатели, живеещи на острова от неизвестен период от време. Знае се, че са там отпреди появата на Инициативата Дарма, изследването на американската армия и катастрофата на полет 815.

Засичания на герои[редактиране | редактиране на кода]

Преди пристигането си на острова, много от героите пресичат пътищата си, често без да знаят и да влияят на живота на другия. Тези разминавания са показвани чрез проблясъци в миналото и обикновено са очевидни само за зрителлите.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Числата[редактиране | редактиране на кода]

Числата 4, 8, 15, 16, 23 и 42 се появяват в сериала, както в същата последователност, така и индивидуално. Общият им сбор е 108, което е друго често срещано число в сериала. Например, Океанската шесторка напуска острова след 108 дни. Също така, бутонът в люка трябва да бъде натискан на всеки 108 минути.

Числата са представени за пръв път в епизода Numbers от първи сезон. Те са избрани от Линдълоф, Ейбрамс и Дейвид Фюри, който е един от сценаристите на епизода.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Benson, Jim. The 'Lost' Generation: Networks Go Eerie. // Broadcasting & Cable. 16 май 2005.