Митология на Изгубени

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Сериалът „Изгубени“ включва редица мистериозни елементи, които са преписвани на научната фантастика или свръхестественото, обикновено включващи съвпадения, синхроничност, дежавю, времеви и пространствени аномалии, парадокси, и други озадачаващи феномени. Създателите на сериала се отнасят към тях като част от митологията поредицата.[1]

Островът[редактиране | редактиране на кода]

Като главно място на развитието на действието, островът е известен с редица необикновени свойства. Местоположението му се променя с времето и не може да бъде достигнато по обикновен начин. Островът е обграден от вид бариера, в която нормалното преминаване на времето не важи. Електромагнетичните феномени са често срещано явление и изглежда, че придават необикновени лечебни свойства на обитателите си.

Герои[редактиране | редактиране на кода]

Инициатива Дарма[редактиране | редактиране на кода]

Главна статия: Инициатива Дарма

От 70-те до 90-те години група, позната като Инициативата Дарма, работи чрез многобройни станции, разпръснати из Острова, изучавайки неговите уникални свойства. Те влизат в конфликт с Другите, познати за тях като Враждебните. Двете групи формират колебливо примирие със строги териториални граници за всяка от тях.

Другите[редактиране | редактиране на кода]

Главна статия: Другите

Другите са група от обитатели, живеещи на острова от неизвестен период от време. Знае се, че са там отпреди появата на Инициативата Дарма, изследването на американската армия и катастрофата на полет 815.

Засичания на герои[редактиране | редактиране на кода]

Преди пристигането си на острова, много от героите пресичат пътищата си, често без да знаят и да влияят на живота на другия. Тези разминавания са показвани чрез проблясъци в миналото и обикновено са очевидни само за зрителлите.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Числата[редактиране | редактиране на кода]

Числата 4, 8, 15, 16, 23 и 42 се появяват в сериала, както в същата последователност, така и индивидуално. Общият им сбор е 108, което е друго често срещано число в сериала. Например, Океанската шесторка напуска острова след 108 дни. Също така, бутонът в люка трябва да бъде натискан на всеки 108 минути.

Числата са представени за пръв път в епизода Numbers от първи сезон. Те са избрани от Линдълоф, Ейбрамс и Дейвид Фюри, който е един от сценаристите на епизода.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Benson, Jim. The 'Lost' Generation: Networks Go Eerie // Broadcasting & Cable. 16 май 2005.