Мито Мицайков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мито Мицайков
Мито Мицајков
югославски партизанин и политик
Роден
Починал
1997 г. (74 г.)

Мито Гошов Мицайков (на македонска литературна норма: Мито Гошов Мицајков) с псевдоним Слободан е югославски и български партизанин и деец на Комунистическата съпротива във Вардарска Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Кавадарци през 1923 г[1]. Участва в Комунистическата съпротива във Вардарска Македония. Първоначално е заместник-политически комисар на Войнишки партизански батальон „Христо Ботев“, а след това е отново на този пост в Народоосвободителния батальон „Страшо Пинджур“, докато батальонът е в състава на втора македонска ударна бригада. След Втората световна война влиза в ОЗНА. Следовател е по процеса на Йордан Чкатров[2]. През юли 1945 заедно със Златко Биляновски убиват партизанката Панде Честноска, като представят убийството като дело на балисти[3].

През 1958 година става член на Изпълнителния съвет на СРМ. Мито Мицайков е избран за депутат през 1963 от Кавадарци, а през 1967 от Кисела вода.[4][5]. Къщата му е обявена за паметник [6] През 1974 е назначен за подпредседател на Събранието на СРМ[7]. Член е на ЦК на МКП.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония