Многонишковост

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Процес с две нишки, изпълняван от един процесор

Многонишковост (на английски: multithreading) в компютърната микроархитектура е способността на процесора (CPU), или едно ядро в многоядрен процесор да изпълнява множество процеси или „нишки“ едновременно, когато операционната система го позволява. Този подход се различава от „мултипроцесорна обработка“ (multiprocesing), при която процесите и нишките използват съвместно ресурсите на едно или няколко ядра, процесорен кеш и др.

Докато при multiprocesing системите се включват цялостни блокове за обработка, многонишковостта цели по-ефикасно използването на самото процесорно ядро, като се прилагат паралелни изчисления (паралелно изпълнение) на ниво нишка и на ниво инструкция. Тъй като двата метода се допълват взаимно, понякога те се комбинират в система от няколко многонишкови процесори или в процесор с няколко многонишкови ядра.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Multithreading (computer architecture)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.