Модел на развитата пригодност

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Модел на развитата пригодност (капацитетност) (на английски: Capability Maturity Model) (регистрирана марка за услуга на Университет Карнеги Мелон) е модел за разработка, който е създаден след изследване на събрани данни от организации, сключили договори с американското Министерство на отбраната, което финансира изследването. Този модел става основата, на която УКМ създава своя Институт за софтуерно инжeнерство. Като всеки модел, това е абстракция на вече съществуваща система.

Когато моделът на развитата пригодност е прилаган към процеса на софтуерно разработване в компании, той позволява да се приложи един ефективен подход към тяхното подобряване. В действителност при прилагането му става ясно, че той може да се прилага и върху други процеси. Това дава основата за създаването на една по-обща концепция, която е приложима в бизнеса.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Capability Maturity Model“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.