Моист фон Липуиг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Моист фон Липуиг
герой на Тери Пратчет
от Светът на диска
Характеристики
Описание Човек без отличителни външни черти
Обитава Анкх-Морпорк
Асоциации Анкх-Морпоркска поща, Кралската мента
Първа поява Пощоряване
Появява се и в Опаричване

бележки

Моист фон Липуиг (на английски: Moist von Lipwig) е герой от Светът на Диска, главен персонаж в романите „Пощоряване“ (Going Postal) и „Опаричване“ (Making Money) на англиския автор Тери Пратчет.

Липуиг е роден в Юбервалд. Загубва родителите си в ранна възраст, и е отгледан от дядо си. Избягва от училище и става пътуващ измамник.[1]

В „Пощоряване“, която дава начало на приключенията му като честен човек, той е „спасен“ от бесилото от Патриция на Анкх-Морпорк лорд Ветинари, за да поеме управлението на Пощата, и да я превърне в достоен конкурент на Семафорната линия (монополист в разпространяването на информация в Света на Диска, използван безскруполно от своите собственици). Моист се справя повече от добре с тази задача, и се превръща в един от най-уважаваните и известни граждани на Анкх-Морпорк.

В „Да направиш пари“ Моист поема нова длъжност – началник на Кралския монетен двор, и за първи път въвежда книжните пари в Анкх-Морпорк, познати дотогава само в Ахатовата империя (в Светът на Диска).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Пощряване, 215 стр.


     Портал „Фентъзи“         Портал „Фентъзи