Направо към съдържанието

Мокр фон Ментебрад

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Моист фон Липуиг)
Мокр фон Ментебрад
герой на Тери Пратчет
от Светът на диска
Характеристики
ОписаниеЧовек без отличителни външни черти
ОбитаваАнкх-Морпорк
АсоциацииАнкх-Морпоркска поща, Анкх-Морпоркският кралски монетен двор
Първа появаПощоряване
Появява се и вОпаричване, Под пара

бележки

Мокр фон Ментебрад (на английски: Moist von Lipwig), в първото издание на книгата „Пощоряване“ транскрибиран като Моист Фон Липуиг, е герой от Светът на Диска, главен персонаж в романите „Пощоряване“ (Going Postal) и „Опаричване“ (Making Money) на английския автор Тери Пратчет.

Името му е игра на думи, характерна за Тери Пратчет – от английски: moist (влага) и lipwig (портманто́ от устна и перука).

Ментебрад е роден в Юбервалд. Загубва родителите си в ранна възраст, и е отгледан от дядо си. Избягва от училище и става пътуващ измамник.[1]

В „Пощоряване“, която дава начало на приключенията му като честен човек, той е „спасен“ от бесилото от Патриция на Анкх-Морпорк лорд Ветинари, за да поеме управлението на Пощата, и да я превърне в достоен конкурент на Семафорната линия (монополист в разпространяването на информация в Света на Диска, използван безскрупулно от своите собственици). Мокр се справя повече от добре с тази задача, и се превръща в един от най-уважаваните и известни граждани на Анкх-Морпорк.

В „Опаричване“ Мокр поема нова длъжност – началник на Кралския монетен двор, и за първи път въвежда книжните пари в Анкх-Морпорк, познати дотогава само в Ахатовата империя (в Светът на Диска).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Пощряване, 215 стр.