Моист фон Липуиг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Моист фон Липуиг
герой на Тери Пратчет
от Светът на диска
Характеристики
ОписаниеЧовек без отличителни външни черти
ОбитаваАнкх-Морпорк
АсоциацииАнкх-Морпоркска поща, Кралската мента
Първа появаПощоряване
Появява се и вОпаричване

бележки

Моист фон Липуиг (на английски: Moist von Lipwig) е герой от Светът на Диска, главен персонаж в романите „Пощоряване“ (Going Postal) и „Опаричване“ (Making Money) на англиския автор Тери Пратчет.

Липуиг е роден в Юбервалд. Загубва родителите си в ранна възраст, и е отгледан от дядо си. Избягва от училище и става пътуващ измамник.[1]

В „Пощоряване“, която дава начало на приключенията му като честен човек, той е „спасен“ от бесилото от Патриция на Анкх-Морпорк лорд Ветинари, за да поеме управлението на Пощата, и да я превърне в достоен конкурент на Семафорната линия (монополист в разпространяването на информация в Света на Диска, използван безскруполно от своите собственици). Моист се справя повече от добре с тази задача, и се превръща в един от най-уважаваните и известни граждани на Анкх-Морпорк.

В „Да направиш пари“ Моист поема нова длъжност – началник на Кралския монетен двор, и за първи път въвежда книжните пари в Анкх-Морпорк, познати дотогава само в Ахатовата империя (в Светът на Диска).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Пощряване, 215 стр.