Монтгомъри Бърнс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Чарлс Монтгомъри Бърнс
герой 
от Семейство Симпсън
Long Beach Comic & Horror Con 2011 - Mr Burns (6301177321).jpg
Характеристики
Полмъж
Косасива
Професиясобственик на ядрена централа
Роднинисин Ларри Бърнс, майка Миссис Бърнс (Дафнии), брат Джордж Бърнс, баща Клиффорд Бърнс
Озвучен отХари Шиърър
Монтгомъри Бърнс в Общомедия

Чарлс Монтгомъри Плантагенет Шиклигрубер Бърнс, или обикновено мистър Бърнс и понякога Монти Бърнс – персонаж от анимационния сериал „Семейство Симпсън“, озвучен от Хари Шиърър. Той е собственик на Спрингфилдската атомна централа и най-богатият човек в града.

Монтгомъри Бърнс е образа на традиционния безчувствен милионер. Мат Грьонинг споделя, че създава образа му по прототип на магната Фред Олсън, който често се появявал в американските медии през 80-те години.

Първоначално всички го наричат Монтгомъри Бърнс", но в епизода „Two Cars in Every Garage and Three Eyes on Every Fish“ той казва „Ти няма да направиш това с мен, аз съм Чарлз Монтгомъри Бърнс“, което перифразира репликата от „Гражданинът Кейн„Ти няма да направиш това с мен, аз съм Чарлс Фостър Кейн“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ранни години, детство[редактиране | редактиране на кода]

В няколко епизода се споменава изключително бегло за детството на Бърнс. Един от първите описва, че той е живял с любящите си родители, брат си Джордж и мечка на име Бобо. В епизода „Double, Double, Boy in Trouble“ Бърнс казва, че е имал 14 братя и сестри, които умират в различни инциденти (тонът по който се изразява намеква, че той се крие зад инцидентите). След като оцелява само той родителите му го наричат Щастливец. В епизода „The Mansion Family“ лекарят кара Бърнс да напише причината за смъртта на родителите му, след което той пише „Изпречиха се на пътя ми“.