Барт Симпсън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Барт Симпсън
герой 
от Семейство Симпсън
Pin Bart Simpson.jpg
Характеристики
Пол мъжки
Коса руса
Професия ученик
Родители Хоумър Симпсън
Мардж Симпсън
Роднини Хоумър и Мардж – родители
Лиса и Маги – сестри
Първа поява Семейство Симпсън се грее на открит огън
Озвучен от Нанси Картрайт
Барт Симпсън в Общомедия

Бартоломю „Барт“ Джоджо Симпсън (на английски: Bartholomew 'Bart' Jojo Simpson) е измислен герой от анимационния сериалСемейство Симпсън“, озвучаван от Нанси Картрайт.[1]

Живот в сериала[редактиране | редактиране на кода]

Барт Симпсън е роден на 1 април 1980 година, в семейството на Мардж Симпсън (преди Бувие) и Хоумър Симпсън. По-късно в сериала неколкократно се споменава, че причината за сватбата е именно Барт. В „Къщата на ужасите VII“ е представена версията, че Барт е роден като сиамски близнак с Хюго. За произхода на традиционната за Барт глупост има три версии: първата е, че по време на бременността Мардж изпива чаша шампанско, която попада в ембриона на Барт; втората е, че по време на зачатието му, Хоумър е бил в нетрезво състояние; третата е в епизода „Глупави гени“, която разкрива тезата, че Симпсън гените водят до естествено оглупяване на 8-годишна възраст.

Семейството първоначално живее в малък апартамент в Спринфийлд. Невъзможността на Хоумър да си намери работа в града, са причина той да напусне семейството си, за да търси работа. Когато Барт е на две години (1982) Мардж забременява с първата му сестра Лиса Симпсън|Лиса. Това принуждава семейството да напусне апартамета и да се премести в голямата къща на улица „Евъргрийн Терас“ 742. Барт приема трудно новината, че вече не е дете в къщата и се опитва да я отпрати. Впоследствие двете деца изглаждат отношенията си (въпреки че често се карат).

Барт е един от най-известните персонажи в „Семейство Симпсън“. Най-отличителните му черти са груб език, неуважение към властта и училищните институции. Негов противник остава директор Сиимор Скинър (на английски Seymour Skinner). От там идва и една от най-известните реплики на Барт – „Яж ми гащите!“ (Eat My Shorts!). Той влиза в затвор за малолетни и често е показван в съда.

Барт има няколко известни мига в живота си:

 • получава шофьорска книжка два пъти;
 • включва се в движението на Блажетяните
 • участва в създадената бой-банда „Парти тайфата“
 • в стермежа си да бъде готин отрязва главата на Джебадая Спригфийлд
 • на два пъти трябва да се ожени (първия е за Мери, дъщеря на Клетъс, а вторият е с негова забременяла приятелка)

В бъдещето:

 • в „Сватбата на Лиса“ се казва, че той е бил женен два пъти. За работата си казва, че трябва да излее цялата си агресия в събарянето на сградата, преди са завърши Юридическия факултет. По-късно се казва, че е станал председател на Върховния съд на Съединените щати.
 • в друг поглед към бъдещето той живее с Ралф Уигъм в бедна квартира. По-късно отива при Лиса, президент на САЩ
 • той има връзка с момиче на име Дженда и спасява Лиса от връзка с Молхаус
 • обещава да смени името си на Джо Задника (15 сезон, 5 епизод)
 • в последния им поглед към бъдещето той има двама сина

Името Bart всъщност е анаграма от brat, което на английски означава лошо момче, хулиган, пакостник.

Глас[редактиране | редактиране на кода]

Нанси Картрайт – гласът на Барт Симпсън

В оригинал (английската версия) се озвучава от Нанси Картрайт. Първоначално кандидат за гласа му била Йърдли Смит, но на нея е поверена ролята на Лиса Симпсън. Причината била, че гласът на Смит звучал „момичешки“, което не отговаряло на героя, докато гласът на Картрайт бил „момчешки“.

В началото на сериала Картрайт и другите шест основни гласови актьори получават по 30 000 долара на рисуван епизод. По-късно, по време на спора за заплащане от 1998 (при която повечето от озвучаващите актьори не се явяват в звукозаписното студио) FOX заплашват, че ще заменят гласовите актьори. Спорът обаче е решен и Картрайт получава по 125 000 на епизод. През 2004 при нов спор, заплатата на Картрайт е вдигната до 250 000 долара. През 2008 актьорите се предоговарят и получават по 400 000 на епизод (което прави 8 800 000 долара на рисуван сезон с 22 епизода). Три години по-късно, телевизията заявява, че ще спре продукцията ако разходите не бъдат намалени с 30%. Така Картрайт и другите гласови актьори получават по малко над 300 000 долара.

Картрайт озвучава и други герои в сериала:

 • Нелсън Мънц
 • Ралф Уигъм
 • Род Фландърс
 • Тод Фландърс
 • Маги Симпсън (някой звуци и редки реплики)

В българския дублаж първоначално се озвучава от Здрава Каменова, след това до тринайсети сезон и включително „Семейство Симпсън: Филмът“ от Елена Бозова. От четиринайсети сезон се озвучава от Цветослава Симеонова. В дублажа на bTV на пълнометражния филм се озвучава от Даниела Йорданова.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

 1. Richmond, Ray; Antonia Coffman (1997). The Simpsons: A Complete Guide to our Favorite Family. Harper Collins Publishers, pg. 178. ISBN 0-00-638898-1

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]