Монументална ос

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Монументална ос
Обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО
В регистъра445
РегионЛатинска Америка
ТипКултурно наследство
Критерии(i), (vi)
Вписване1987  (11-а сесия)
-15.7869° с. ш. -47.9036° и. д.
Местоположение в Бразилия
Монументална ос в Общомедия

Монументалната ос (на португалски: Eixo Monumental) е централният и главен булевард в градския дизайн на бразилската столица Бразилия .

Авенюто започва от сградата на Националния конгрес на Бразилия и се счита за част от магистрала DF-002. Първата му част е известна като „Еспланада на министерствата“ („Esplanada dos Ministérios“), тъй като е заобиколена от сгради на министерства. Много важни правителствени сгради, паметници и мемориали са разположени на Монументалната ос.

Градската легенда продължава да твърди, че Монументалната ос е най-широкият път в света, където „[100 до 160] коли могат да се движат една до друга“. Това не е вярно, тъй като пътят се състои от две алеи с шест ленти от двете страни; общо дванадесет платна. Въпреки това улицата е включена в Книгата на рекордите на Гинес като най-широката средна ивица на магистрала в света.

На 21 април 2008 г., една година преди да се разпаднат официално, мексиканската поп група RBD изнася безплатен концерт пред тълпа от 500 000 на Монументалната ос [1] по време на турнето Empezar Desde Cero 2008 . Шоуто трябвало да отпразнува 48-ата годишнина от основаването на Бразилия. То е записано и издадено на DVD със заглавието Live in Brasilia. Присъстващата публика е най-голямата, пред която групата е изпълнявала.

Препратки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Show RBD no Brasil // tudoemfoco.com.br. Посетен на 5 May 2016.

външни връзки[редактиране | редактиране на кода]