Мохамед Ходабанда

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мохамед Ходабанда
Шах на Иран
Лични данни
Управление 1578 – 1587
Роден
1532 г.
Починал
1595/6 г.
Предшественик Исмаил II
Наследник Абас I
Семейство
Династия Сефевиди
Баща Шах Тахмасп I

Мохамед Ходабанда, познат и като Мохамед Шах или Султан Мохамед (на персийски: شاه محمد خدابنده), е шах на Иран от 1578 до 1587 година. Той е четвъртият поред владетел от династията на Сефевидите. Поема престола след смъртта на своя брат Исмаил II през 1578 г.

Най-важният период през управлението на Мохамед е войната му с Османската империя. Османската армия, под водачеството на Осман паша, прекосява границата на Иран и нахлува в град Табриз. Мохамед Шах изпраща срещу нашествениците най-големия си син - Хамза Мирза. Малко по-късно Осман паша умира в Табриз и младият принц на Иран решава да прекоси река Арас и с войската си да атакува османската територия. Действията му принуждават противника да сключи мир и да се изнесе от Табриз. След победата Хамза Мирза е убит и по-малкият му брат Абас I поема към Казвин, за да се възкачи на трона. Мохамед Шах лично коронясва сина си.

Мохамед Шах бил спокоен и аскетично настроен човек. Вече на възраст той ослепява частично. Сефевидската империя става по-слаба при управлението му, най-вече източната ѝ граница, която често е пресичана от туркменски племена. След оттеглянето си от престола Мохамед Ходабанда прекарва остатъка от живота си в усамотение. Умира осем години след коронацията на сина си, който пренася тленните му останки в Кербала.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Mohammed Khodabanda“ в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.  
Исмаил II Шах на Иран (1578 – 1587) Абас I Велики