Мужун Уей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мужун Уей
император на Ранна Йен
Роден
350 г.
Починал
385 г.
Семейство
Баща Мужун Дзюн

Мужун Уей (на китайски: 慕容暐; на пинин: Mùróng Wěi) е последният император на Ранна Йен, управлявал от 360 до 370 година.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Той е роден през 350 година в семейството на владетеля на Ранна Йен Мужун Дзюн от сиенбейския род Мужун. През 356 година престолонаследникът Мужун Йе умира и през следващата година Мужун Уей е обявен за наследник, въпреки че има и други по-големи братя. Мужун Дзюн умира през 360 година и десетгодишният Мужун Уей наследява трона, като негов регент става чичо му Мужун Къ.

При регентството на Мужун Къ Ранна Йен води успешни войни срещу империята Дзин, като през 365 година е присъединен важният град Луоян. През 367 година Мужун Къ умира и регент става неговия чичо Мужун Пин. През 369 година Дзин предприемат голямо настъпление срещу Ранна Йен и Ранна Цин им оказват помощ, надявайки се да получат в замяна областта на Луоян. След като от Ранна Йен отказват, през следващата година Ранна Цин им нанася решаващо поражение и завладява цялата държава.

Императорът на Ранна Цин Фу Дзиен се отнася добре към рода Мужун, заселвайки много от тях в столицата си Чанан и поверявайки им командни постове в армията. Самият Мужун Уей също получава титла и командването на войскова част и участва във войните на Фу Дзиен срещу Дзин. Това продължава до 384 година, когато много от водачите на Мужун се разбунтуват срещу Фу Дзиен и създават държавите Късна Йен и Западна Йен. По това време Мужун Уей се намира в двора на Фу Дзиен и не може да се присъедини към бунта.

Мужун Уей е екзекутиран през 385 година, обвинен в заговор за убийството на Фу Дзиен, след което са избити и много от останалите в Чанан сиенбей.

Мужун Дзюн император на Ранна Йен (360 – 370)