Музей на словашкото село

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Музей на словашкото село
Múzeum slovenskej dediny
Музеи в Словакия
МестоположениеМартин
Тематикаетнография, история
Основан1960-те години
Телефон+420-432458111
Сайтwww.snm.sk
49.0386° с. ш. 18.9292° и. д.
Местоположение в Словакия
Музей на словашкото село в Общомедия

Музеят на словашкото село (на словашки: Múzeum slovenskej dediny) е голям музей на открито в покрайнините на северния словашки град Мартин.[1]

Основан е през 1960-те години от Словашкия национален музей в Мартин.[2] Музеят представя традиционната архитектура на Северозападна Словакия и начина на живот в традиционна селска общност от края на XIX и началото на XX век.

На площ от 15,5 хектара са разположени 129 жилищни, селскостопански, обществени и религиозни сгради. Има пожарна, дървена ренесансова камбанария, начално училище и е представена изложбата „Романо дром“ („Пътят на циганите“). В музеят на открито са представени също така техниките за отглеждане на лен, производство на олио и тъкане на традиционни дрехи. Сградите са от различни региони на Словакия – Орава, Липтов, Туриец, Кисуце-Подяворники. 22 обекта (предимно земеделски стопанства) са обзаведени и отворени за посетители. Селскостопанските изложби представят отглеждането на местни растения – дървета, подправки, лечебни и магически билки.

Всяка година се провеждат различни събития, представящи трядиционни професии, производства, занаяти, празненства и фолклор.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Панорамен изглед към музея
Панорамен изглед към музея