Музей „Никола Тесла“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Никола Тесла“
Музеи в Сърбия
МестоположениеБелград, Сърбия
Основан1952 г.
Сайтnikolateslamuseum.org
Карта Местоположение в Белград
„Никола Тесла“ в Общомедия
Тесла държи лампа на няколко метра от генератора, но тя продължава да свети

Музеят на Никола Тесла (на сръбски: Музеј Николе Тесле, Muzej Nikole Tesla) е научен музей в централния квартал на Белград (Сърбия), посветен на физика изобретател Никола Тесла.

Музеят е основан на 5 декември 1952 г. с решение на правителството на Република Югославия и се намира в двуетажно имение на улица „Пролетарски бригади“ в Белград, построено през далечната 1927 г. по проект на сръбския архитект Дражич Брашован.

На приземния етаж на музея има експозиция на работещи модели на машини и устройства, изобретени от Никола Тесла, както и колекция от материали и документи, разказващи за живота и работата на изобретателя.

На втория етаж се съхраняват ръкописи на Никола Тесла, негови бележници, писма, книги от личната му библиотека, както и други материали, предназначени за изучаване на творческото наследство на изобретателя.

Общо музейната колекция съдържа повече от 160 000 оригинални документа, повече от 2000 книги и списания, повече от 1200 технически изобретения и няколко хиляди снимки, диаграми и чертежи, принадлежали на Никола Тесла, както и негови лични вещи.

Всички документи и лични вещи на Никола Тесла са пренесени в Белград през 1949 г. от Сава Косанович, според последната воля на самия Тесла.

Днес това е единственият музей в света, който съхранява оригинални документи и лични вещи на Никола Тесла. Поради тази причина музеят предоставя всякаква възможна подкрепа и помощ на изследователите на работата на Тесла, а също така осигурява достъп до информация за изследователи в областта на историята на науката, изобретенията и патентното право.[1]

Архивът на Никола Тесла е вписан в регистъра на програмата „Памет на света“ на ЮНЕСКО през 2003 г. поради критичната му роля по отношение на историята на електрификацията на света и бъдещия технологичен напредък в тази област.[2]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Музей Николы Теслы // electrolibrary.info. Архивиран от оригинала на 14 декември 2009. Посетен на 15 март 2024.
  2. Nikola Tesla's Archive // portal.unesco.org. Архивиран от оригинала на 16 май 2008. Посетен на 15 март 2024.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Музей Николы Теслы“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​