Мъдростта на тълпите

от Уикипедия, свободната енциклопедия

„Мъдростта на тълпите“ с подзаглавие „Защо повечето са по-умни от по-малкото и как колективната мъдрост формира бизнеса, икономиките, обществата и народите“ (на английски: The Wisdom of Crowds: Why the Many Are Smarter Than the Few and How Collective Wisdom Shapes Business, Economies, Societies and Nations), е книга на автора Джеймс Съроуики (на английски: James Surowiecki), публикувана през 2004 г.

Посветена е на натрупването на информация в групи, водейки в резултат до вземане на решения, които според автора често са по-добри отколкото онези, които би взел индивидуално който и да е от членовете на групата. Книгата представя множество изследвани казуси и анекдотични случки, с които да илюстрира твърдението си, като засяга няколко области, основно икономика и психология.

Историята, с която книгата започва, е свързана с изненадата на Франсис Галтон, че тълпата на селски панаир съвсем точно познава теглото на бик, след като са усреднени предположения на отделните хора.

Книгата разглежда разнородни групи от независимо мислещи индивиди, а не е посветена на психологията на тълпата, както често се смята. Централната теза на книгата е, че е вероятно такива разнородни групи от независими наблюдатели да направят определени предположения и да вземат определени решения, които са по-добри от предположенията и решенията на отделните индивиди, а дори и от тези на тясно профилирани експерти. Привеждат се много паралели със статистическите извадки и свободните пазари.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата The Wisdom of Crowds в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​