НТС Пловдив

от Уикипедия, свободната енциклопедия

История и мисия[редактиране | редактиране на кода]

Сдружение „Научно-технически съюзи с Дом на науката и техниката - Пловдив“ е творческо-професионална, научно-просветна, неправителствена, неполитическа организация, в която са сдружени научно-технически съюзи, обединяващи специалисти с висше и средно образование от различни области на науката и техниката.

Сдружението е правоприемник и продължител на Пловдивския клон на Българското инженерно и архитектно дружество, от основаването на който през 2022 година се навърши едно столетие.

Сред главните цели на Сдружението са подпомагане усилията на специалистите от различните области на науката и техниката за създаване на условия за творческо-професионалното им развитие и усъвършенстване и съдействие за повишаване на общественото им влияние и престиж, в частност - чрез организиране и провеждане на различни научно-технически мероприятия: конференции, симпозиуми, семинари и други.

Сдружение „Научно-технически съюзи с Дом на науката и техниката - Пловдив“
Информация
АкронимиНТС с ДНТ
Типнеправителствена организация
Основана1922 г.
Положениедействаща организация
СедалищеПловдив, ул. „Гладстон“ 1, България
РъководителУправителен съвет от председателите на регионалните специализирани научно-технически съюзи. Председател на Управителния съвет е доц. д-р инж. Светозар Нейков.[1]
Сайтwww.hst.bg

Дом на науката и техниката[редактиране | редактиране на кода]

Сдружението разполага с многофункционална пететажна сграда, намираща се в Пловдив на ул. “Гладстон“ №1, разположена в центъра на града в непосредствена близост с Цар-Симеоновата градина - едно от любимите места за разходка на пловдивчани и гости на града.

Членове (научно-технически съюзи)[редактиране | редактиране на кода]

Сдружението се състои от 14 специализирани регионални научно-технически съюзи с индивидуални и асоциирани членове. Асоциирани членове са висши училища, научни институти, държавни и частни фирми.

Ежегодни научно-технически събития[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Управление, сайт на Сдружение „НТС с ДНТ – Пловдив”.