Направо към съдържанието

На'ви

от Уикипедия, свободната енциклопедия

На'ви (Homo pandorus) са фантастична хуманоидна раса, присъстваща във филма по сценарий на Джеймс Камерън „Аватар“. Обитават Пандора, явяваща се спътник на газовия гигант Полифем и принадлежаща към системата Алфа Кентавър. Представителите на расата имат съществени прилики с хората в редица аспекти, но за разлика от последните живеят в хармония с природата и са в неразривна връзка с нея.

При На'ви е налице относително широк ръстов диапазон. Ръстът им варира по региони и е зависим от генетичната им история. Средният ръст на мъжките индивиди е 3 m, този на женските не е значително по-нисък, а най-високият измерен такъв е 3,9 m. Поради приема на естествени хранителни продукти и интензивната им физическа активност не се наблюдават анормални отклонения в теглото им.

Като цяло са по-фини и от човек с ектоморфен тип телосложение, но са стройни, като изразената им мускулатура свежда до минимум чувството за изтощеност; силата им е грубо 4 пъти тази на средностатистическия човек. За балансиране на дългите торс и долни крайници спомагат хватателните им опашки. Вратът е издължен, раменете са много широки, описващи веобразна форма, а кръстът – тесен.

Особено важната част от тялото им е сноп нерви, намиращ се в края на плитката и наречен „цахейлу“ (от На'ви: връзка). Чрез него осъществяват контакт със създанията на Пандора, част от които опитомяват именно по този начин, а и помежду си; веднъж свързали се, те остават верни един на друг за цял живот.

  • ((en)) Pandorapedia.com. Официална енциклопедия към „Аватар“. Посетен на 17 януари 2015.