Надежда Фортунатова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Надежда Фортунатова
Надія Миколаївна Казімірчук-Фортунатова
украинска фехттовачка
Родена
Медали
Европейско първенство по фехтовка
Бронзов медал Москва 2002 шпага - отборно
Бронзов медал Залаегерсег 2005 шпага - отборно
Бронзов медал Измир 2006 шпага

Надежда Николаевна Фортунатова (родена Казимирчук; 27 септември 1978 г.) е украинска фехтовачка на шпага. Състезава за националния отбор по фехтовка на Украйна в началото на 21 век, носителка на три бронзови медала от европейски първенства, участва в летните олимпийски игри в Атина .

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Надежда Казимирчук е родена на 27 септември 1978 г. в град Киев, Украинска ССР. Тренира в секцията на Киевското спортно дружество „Динамо“.

През 1999 г. завършва Националния университет за физическо възпитание и спорт на Украйна.

Постига първия си сериозен успех на международно ниво през сезон 2002, когато влиза в основния отбор на украинския национален отбор и участва на европейското първенство в Москва, където печели бронзов медал в отборното първенство.

Благодарение на поредица от успешни изяви, тя е удостоена с правото да защитава честта на страната на летните олимпийски игри през 2004 г. в Атина, но губи на стартовата среща в индивидуалното състезание за жени с резултат 9:10 от китайката Джан Ли и отпада от борбата за медали.

След Олимпийските игри в Атина Казимирчук остава в украинския национален отбор и продължава да участва в големи международни състезания. През 2005 г. тя печели бронзов медал в отборното състезание на европейското първенство в Залаегерсег.

През 2006 г. на европейското първенство в Измир тя печели бронз в индивидуалното състезание, губейки от рускинята Татяна Логунова на полуфиналния етап.

Лауреат в церемонията „Героите на спортната година“ за 2006 г. заедно с женския отбор на страната по фехтовка.[1]

Завършва спортната си кариера в края на сезон 2007/2008.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Переможці Церемоній // Посетен на 11 март 2019 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Фортунатова, Надежда Николаевна“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​