Нанотермит

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Нанотермит или "супертермит" [1] е метастабилна интермолекулярна смес (МИС), характеризираща се с големина на частица на своите основни съставки, метал и метален оксид, под 1 микрометър. Това позволява високи и изработвани според желанието нива на реакция. Нанотермитите се състоят от окислител и редуциращ агент, които са близко миксирани в нанометричен мащаб. МИС, включващи Нанотермични материали, са тип реактивни материали, които са проучвани с военни цели и за военно приложение, както и за общо приложение, включващо експлозиви, метателни експлозиви и пиротехника.

Това, което различава МИС от традиционните термитни смеси е, че неговия окислител и редуциращ агент, обикновено оксид на желязото и алуминий, са във формата на изключително финни прахове (наночастици). Това значително увеличава реактивността, която е свързана с микрометричната големина на праховия термит. Тъй като механизмите на масовия трансфер и придвижване, които се намаляват при нива на горене при традиционните термити не са толкова съществени при тези мащаби, реакциите стават кинетично контролирани и преминават много по-бързо.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Lead-Free Super-Thermite Electric Matches. // Американска Национална лаборатория Лос Аламос. Посетен на 2 декември 2009.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Nano-thermite“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]