Наративна терапия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Майкъл Уайт 2006

Наративната терапия е форма на психотерапия, използваща наратив. Тя е първоначално разработена през 70-те и 80-те на 20 век, основно от австралийския психолог Майкъл Уайт и неговият приятел и колега, Дейвид Епсон, от Нова Зеландия.

Техният подход става доминиращ в Северна Америка през 90-те с публикацията на книгата им „Наративни средства за терапевтични резултати“ (Narrative Means to Therapeutic Ends) [1], която е последвана от множество книги и статии за преди неповлияващи се случаи на анорексия нервоза, СДВХ, шизофрения и много други проблеми.

През 2007 Уайт публикува Карти на наративна практика (Maps of Narrative Practice),[2] – презентация на шест начина на ключови разговори.

Терминът „наративна терапия“ има специфично значение и не е съвсем същият като наративна психология, естествено, както и други видове терапии, които също използват истории. Конкретно наративния терапевт сътрудничи на клиента в процеса на развиване на по-богати (или по-„дебели“) наративи. В този процес наративния терапевт задава въпроси, за да генерира ясни и ярки описания на житейския опит и събитията в нега, които дотогава не са били включени в сюжета на проблематичната история. Процесът на екстернализация [1] помага на хората да обмислят техните отношения с проблемите, а от там и мотото на наративната терапия „Не човекът е проблемът, проблемът е проблемът.“ Така наречените силни страни или положителни качества и свойства са също екстернализирани, помагайки на хората да се ангажират в конструкцията и представянето, влизането в действие на едни желани и предпочитани идентичности / идентификации.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б White, M. & Epston, D. (1990). Narrative means to therapeutic ends. New York: WW Norton.
  2. White, M. (2007). Maps of narrative practice. NY: W.W. Norton.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Narrative therapy в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​