Народна организация на Югозападна Африка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Народна организация на Югозападна Африка
SWAPO (South West African People Organization)
Ръководител(и)Сам Нуйома
Хификепуне Похамба
Основател(и)Сам Нуйома
Основана19 април 1960 г. [1]
СедалищеВиндхук, Намибия
Член наСоциалистически интернационал
ИдеологияДемократичен социализъм
Ляв национализъм
антиимпериализъм
социалдемокрация
Полит. позицияляв център
Национално събрание
77 / 96
[2]
Сайтwww.swapoparty.org
Знаме на партията
Народна организация на Югозападна Африка в Общомедия

СУАПО или Народна организация на Югозападна Африка (SWAPO или South-West Africa’s Peoples Organization) е политическа партия и бивше освободителното движение в Намибия. Тя е управляващата партия от обявяването на независимостта на страната да момента.

През Първата световна война армията на ЮАС тогава или днешен ЮАР окупира територията на Германска Югозападна Африка като я превръща в свой протекторат. Успоредно с водената политика на апартейд в ЮАР страната се опитва да прокара същите принципи и в своята колония. Тези два факта са предпоставка през 1960 г. в северната част на страната да бъде сформирано освободителното движение СУАПО[3]. Нейни основоположници са представители от народа овамбо. В началото тя представляна националистическа организация, която по-късно прераства в организация провеждаща партизанска борба срещу формирования на южноафриканската армия. През 1975 г. Ангола извоюва своята независимост от Португалия и това дава тласък в борбата на СУАПО за независимост. Северната съседка предлага своята територия за формиране на бази на СУАПО и борбата прераства в погранична война.

След обявяването на независимостта на Намибия новият президент на страната Сам Нуйома е и председател на партията. Той е бил на поста три мандата като последния мандат и станал възможен след промяна на Конституцията. Наследникът му днес Хификепуне Похамба е също виден активист на партията и настоящ неин председател. Парламентът също е доминиран от СУАПО[4].

СУАПО е пълноправен член на Социалистическия интернационал.

Източници[редактиране | редактиране на кода]