Народна организация на Югозападна Африка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Народна организация на Югозападна Африка
SWAPO (South West African People Organization)
Flag of South West Africa People's Organisation.svg
Ръководител Сам Нуйома
Хификепуне Похамба
Основател Сам Нуйома
Основана 19 април 1960 г. [1]
Седалище Виндхук
Член на Социалистически интернационал
Идеология Демократичен социализъм
Ляв национализъм
Антиимпериализъм
социалдемокрация
Национално събрание
77 / 96
[2]
Сайт www.swapoparty.org
Знаме на партията
Flag of South West Africa People's Organisation.svg
Народна организация на Югозападна Африка в Общомедия

СУАПО или Народна организация на Югозападна Африка (SWAPO или South-West Africa’s Peoples Organization) е политическа партия и бивше освободителното движение в Намибия. Тя е управляващата партия от обявяването на независимостта на страната да момента.

През Първата световна война армията на ЮАС тогава или днешен ЮАР окупира територията на Германска Югозападна Африка като я превръща в свой протекторат. Успоредно с водената политика на апартейд в ЮАР страната се опитва да прокара и същите принципи в своята колния. Тези два факта са предпоставка през 1960 г. в северната част на страната да бъде сформирано освободителното движение СУАПО[3]. Нейни основоположници са представители от народа овамбо. В началото тя представляна националистическа организация, която по-късно прераства в организация провеждаща партизанска борба срещу формирования на южноафриканската армия. През 1975 г. Ангола извоюва своята независимост от Португалия и това дава тласък в борбата на СУАПО за независимост. Северната съседка предлага своята територия за формиране на бази на СУАПО и борбата прераства в погранична война.

След обявяването на независимостта на Намибия новият президент на страната Сам Нуйома е и председател на партията. Той е бил на поста три мандата като последния мандат и станал възможен след промяна на Конституцията. Наследникът му днес Хификепуне Похамба е също виден активист на партията и настоящ неин председател. Парламентът също е доминиран от СУАПО[4].

СУАПО е пълноправен член на Социалистическия интернационал.

Източници[редактиране | редактиране на кода]