Народно читалище „Георги Попаянов – 1914“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Народно читалище
„Георги Попаянов – 1914“
Сградата на читалището със старото име „Просвета – 1914“
Информация
Типчиталище
Основана1914 г.;
преди 110 години
 (1914)
Положениесъществуващо
СедалищеМалко Търново, България

Народно читалище „Георги Попаянов – 1914“ е основен културен център на Община Малко Търново.

Като културно-просветна организация със свое ръководство и устав Народно читалище „Просвета“ е създадено на 2 февруари 1914 г. Идеята за създаването му възниква по-рано, през 1871 г.

Книгите от училищната библиотека стават основа на читалищната. Имена на основателите на читалището: Димо Янков, Стоян Николов, Георги поп Добрев, Иван Воденичаров, Манол Ралев, Георги Карпузов, Илия Шентев, Стойко Станимиров, Манол Ралев, Тодорка Янкова, Милка Стойчева, Станка Берберова Дякова, Ана Минкова, Рада Бояджиева и други – все будни и отзивчиви граждани.

По това време в града все още няма местна интелигенция – чиновническите служби са заети от чужденци, които не се интересуват достатъчно от културните нужди на гражданството. Първоначално членският състав е от 40 – 60 души. Ръководството на читалището веднага го абонира с вестници и списания. То бързо става център на цялостния обществено-културен живот на града – всички събрания, годишнини, концерти, забави, театрални пиеси и др., се провеждат в него.

Архивите сочат, че на 19 декември 1914 г. читалището в Малко Търново организира първата литературно-музикална програма. За по-добра организация на самодейността се избира увеселителна комисия.

От 24 март 2022 година името на читалище „Просвета – 1914“ е сменено на „Георги Попаянов – 1914“. Това става съгласно решение на членовете на Общото събрание на читалището, което се провежда на 15 март 2022 г., в знак на преклонение пред неговото дело.

Читалищна дейност[1]
Школа по изобразително изкуство
Арт клуб „Детско царство“
Клуб „Млад приятел на книгата“
Група за класически балет
Група за модерен балет, съвременни и характерни танци

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Народно читалище „Георги Попаянов – 1914“ // chitalishta.com. Посетен на 23 август 2023.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]