Национален музей на народната архитектура и бит на Украйна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Национален музей на народната архитектура и бит на Украйна
Основан1969 г.
Сайтwww.pyrohiv.com
Карта Местоположение в Киев
Национален музей на народната архитектура и бит на Украйна в Общомедия

Националният музей на народната архитектура и битието на Украйна (на украински: Націона́льний музе́й наро́дної архітекту́ри та по́буту Украї́ни) е музей на открито с площ 133,5 хектара, разположен на улица „Академика Тронка“ 1, в квартал „Пирохов“, Киев, Украйна. Музеят е архитектурен и ландшафтен комплекс, представящ основните исторически и етнографски региони на Украйна и посветен на опазването и изучаването на регионалните украински народни традиции.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Селището Пироховка се споменава за първи път през 1627 г. като феодално владение на Киевско-Печорската лавра, въпреки че археологическите доказателства на мястото потвърждават, че територията на Пирохов е била заселена още през бронзовата епоха. Записите от 1720 г. споменават село с името „Пирожов“.

Територията е включена в административните граници на Киев през 1957 г.

Колекция[редактиране | редактиране на кода]

Дървена църква в музея

Музеят съдържа над 300 произведения на народната архитектура, пренесени от всички големи региони на Украйна и внимателно сглобени. Колекцията включва 40 000 предмета от бита и традиционната култура като носии, стари тъкани, шевици, килими, керамика, метални занаяти, изделия от дърво и стъкло, както и музикални инструменти, картини и домакински съдове.

Планът на музея разделя територията му на няколко функционални зони: експозиционна площ, където са разположени паметници на етнографията и паметници на традиционната народна архитектура; етнографско-научна зона, включително изложбени павилиони, ресторант с около 300 места, певческо поле за 10 000 зрители, изследователски институт по етнографска музеология към Академията на науките на Украйна; и промишлени зони, включително работилници за реставрация.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата National Museum of Folk Architecture and Folkways of Ukraine в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​