Осогово (национална спортна база)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Осогово.

Национална спортна база „Осогово“ е спортен комплекс за тренировки и състезания в Кюстендил. Разположен в подножието на лесопарк „Хисарлъка“ и северозападно от едноименния хълм.

На 100 m² от мястото където е разположена базата, през 1900 г. (съществува до 1945 г.) самоукият градинар Иван Полеганов на частни начала построява малка оранжерия известна като пипинерата. Под пипинерата на мястото на стадиона, през 1904/05 г. е създадена Градска градина с масиви от софора, гледичия, липа, декоративна джанка и други видове дървета. В средата на градината бил изграден фонтан с дансинг за общоградски увеселения. На дансинга изнасял концерти градският духов оркестър. [1]

Националната спортна база е открита на 5 ноември 1979 г. Включва за времето на откриването си модерен спортен комплекс със стадион „Осогово“ за тренировки и състезания по лека атлетика (със закрита писта и специална открита и закрита площадка за хвърляне на копие и чук), зали за художествена гимнастика, тенис на маса, джудо, самбо, както и зала за волейбол и баскетбол, два тенис корта и други спортни съоръжения.[2] Към базата има редица съпътстващи съоръжения като кафе-сладкарница, хотел и прочее.

Към 2014 година националната спортна база е занемарена, а специалната настилка на лекоатлетическите писти не е подменяна от откриването на съоръжението. Плановете за построяването на Медико-балнеологичен комплекс с хотел със 150 легла в съседство, ведно с рехабилитационни центрове, две турски бани и басейн с плаж на площ от 30 дка не са реализирани. [3] Предвижда се хотела и комплекса в съседство да бъдат захранени с минерална вода. [4]

Над базата свършва използваемата част от историческата пързалка за шейни над Кюстендил, популярна с името Люшо.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Енциклопедичен речник Кюстендил (А-Я). София, Общински народен съвет, Регионален център по култура. Издателство на Българската академия на науките, 1988. ISBN 954-90993-1-8. с. 483.
  2. Енциклопедичен речник Кюстендил (А-Я). София, Общински народен съвет, Регионален център по култура. Издателство на Българската академия на науките, 1988. ISBN 954-90993-1-8. с. 494.
  3. Община Кюстендил издаде облигации за 6,5 млн. евро за строеж на балнео комплекс (Инвестор от 13.09.2011 г.)
  4. Новият път на минералната вода в Кюстендил (Дарик от 30.05.2014 г.)