Направо към съдържанието

Национално знаме на Мианмар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Национално знаме на Мианмар
Детайли
ПритежателМианмар
Утвърдено21 октомври 2010 г.
Съотношение3:2
Национално знаме на Мианмар в Общомедия

На 21 октомври 2010 г. Мианмар приема настоящото си национално знаме, като заедно с това влиза в сила нова конституция и са сменени химнът и официалното название на страната.[1] Знамето се състои от три хоризонтални ивици – от горе надолу жълта, зелена и червена, и от голяма бяла звезда в средата. Цветовете символизират сплотеност, мир, спокойствие, смелост и решителност.[2]

До октомври 2010 г. Мианмар използва знаме, прието на 3 януари 1974 г. едновременно с провъзгласяването на социалистическата република в страната. Този вариант на флага е червен със син правоъгълник в горния кантон до дръжката, в който е изобразено зъбно колело с наложен върху него сноп от оризово растение, обкръжено от 14 петолъчки, символизиращи 14-те административни единици на Мианмар. Той е сходен с предшестващата го версия на знамето, която се отличава единствено по изображението върху синия правоъгълник – шест петолъчни звезди (една голяма, а между всеки два нейни лъча и по една малка).

Подади приликата на тогавашния флаг на Мианмар със знамето на Република Китай (Тайван) по време на Олимпиадата в Пекин през 2008 г. тайванските запалянковци използват мианмарското знаме, тъй като флагът на Тайван е забранен в Китайската НР.

  1. „Мианмар сменя официалното си название, флаг и химн“. www.focus-news.bg. 22 октомври 2010. Посетен на 23 октомври 2010.
  2. "Myanmar unveils new national flag" ((en)). Associated Press. 21 октомври 2010. Посетен на 23 октомври 2010.