Национално знаме на Сейшелските острови

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Национално знаме на Сейшелските острови
Flag of Seychelles.svg
Детайли
Притежател Сейшели
Утвърдено 18 юни 1996
Съотношение 2:1
Национално знаме на Сейшелските острови в Общомедия
Развято знаме на Сейшелските острови

Националното знаме на Сейшелските острови е прието на 18 юни 1996 година. Представлява четириъгълник в съотношение на страните 1:2 и представлява пет лъча, разпръскващи се от долния ляв ъгъл на знамето.

Символика[редактиране | редактиране на кода]

Петте лъча на знамето символизират новата и динамична държава, която очаква своето бъдеще. Синият цвят на знамето символизира небето и океана, които окръжават Сейшелските острови. Жълтият цвят символизира слънцето, което прави леко битието на островитяните. Червеният цвят от знамето на Сейшелите изобразява в символична форма единството на хората и техните стремления за мир, единство и любов, а белият цвят представлява върховенството на правото. Зеленият цвят символизира островите и обкръжаващата ги природа[1][2][3].

История[редактиране | редактиране на кода]

Първото национално знаме на Сейшелите като самостоятелна държава е прието на 29 юни 1976 година, когато страната става независима от Великобритания. То представлява четириъгълник в съотношение на страните 1:2, на който има бял андреевски кръст, поставен върху синьо (горе и долу) и червено поле (вляво и дясно)[4][2]. Година след независимостта на Сейшелите в страната е извършен преврат и новата власт приема за национален флаг знамето на Обединената партия на Сейшелите, което е сменено с настоящото знаме на страната през 1996 година. То представлява четириъгълник в съотношение на страните 1:2, на който е изобразена бяла вълнообразна ивица, поставена върху червено (горе) и зелено поле (долу)[5][2][6].

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]