Национално знаме на Демократична република Конго

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Национално знаме на Демократична република Конго
Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg
Детайли
ПритежателДемократична република Конго
Утвърдено20 февруари 2006 г.
Съотношение4:3
Национално знаме на Демократична република Конго в Общомедия

Знамето на Демократична република Конго е утвърдено на 20 февруари 2006 година заедно с новата конституция на страната, която е ратифицирана през декември 2005 и влиза в сила от февруари 2006. Новото знаме на ДРК наподобява националния флаг на страната в периода между 1963 и 1971. Разликите между двете знамена са, че синият цвят на новия флаг на ДРК е променен от кралско синьо на небесносиньо, което символизира мира. Червеният пояс символизира „кръвта на мъчениците на Конго“, златният кант – богатството на страната и златната звезда – сияйното бъдеще на ДРК.[1]

Предишни знамена[редактиране | редактиране на кода]

Бурната и превратна история на ДРК се отразява и върху националната символика на страната. Предишният флаг на ДРК е утвърден през 1997 година, който е почти същият като този в периода 1960 и 1963 година. Първоначално звездите в лявата част на знамето символизират шестте провинции на ДРК, но тази символика не остава дълго време актуална, тъй като към настоящия момент ДРК се дели на десет независими провинции и столичния град Киншаса, който има същия статут. Това знаме се базира на знамето, използвано от белгийския крал Леополд II, за да представя неговата Африканска международна асоциация (хуманитарна организация, която е фортпост на белгийския крал за неговите колониални интереси в Конго) и е използвано за първи път през 1877 година. Според някои източници оригиналният дизайн на това знаме е на известния европейски изследовател Хенри Мортън Станли. Представлява син правоъгълник, в средата на който има изобразена златна петолъчна звесда, символизираща „светлите лъчи на цивилизацията“, осветяващи „тъмното сърце на Африка[2]. Същият дизайн е използван и за знамето на Свободната държава Конго след като територията официално е призната за лично владение на Леополд II от Берлинския конгрес.

След независимостта на Белгийско Конго на 30 юни 1960 за знаме на новата държава е избран дизайнът на колониалното знаме, към което в левия ъгъл са прибавени шест по-малки звезди, символизиращи шестте провинции на страната и синият цвят е изсветлен към небесно синьо, символизиращо мира. Това знаме е в употреба от 1960 до 1963 година.

След настъпилата криза и гражданска война Мобуту Сесе Секо взема надмощие и знамето на страната е променено. То е в употреба от 1963 до 1971 година и представлява същата златна звезда на син фон, поставена в левия горен ъгъл. Знамето има червен пояс от левия долен ъгъл до десния горен, обкантена от двете страни със златни ивици.

Това знаме е променено след като името на страната е сменено на Заир през 1971 година. Новият заирски флаг е в унисон с опитите на диктатора Мобуту да „реафриканизира“ страната и съдържа панафриканските цветове. Представлява зелен правоъгълник, в средата на който има изобразен жълт кръг, в който има черна ръка държаща запален факел. Това знаме е в употреба до 1997 година.

След свалянето от власт на диктатора Мобуту в страната идва на власт нов режим, който връща името на държавата Конго, както и първото знаме на страната след независимостта. Разликата е само в цвета, който от небесносин е променен на кралско синьо. След продължилите размирици и нова гражданска война в ДРК се установява примирие и е приета нова конституция на страната, която предвижда и новото знаме.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]