Мобуту Сесе Секо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мобуту Сесе Секо
Mobutu Sese Seko
Президент на Заир
Мандат 24 ноември 1965 – 16 май 1997
Предшественик Жозеф Каса-Вубу
Наследник Лорен-Дезире Кабила
Обща информация
Роден
Починал
Погребан Рабат
Религия Католическа църква
Съпруга Мари-Антоанет Мобуту
Боби Ладава
Деца 14
Полит. партия Народно революционно движение
Военна служба
Години 1949 – 1965
Преданост  ДР Конго
Заир
Род войски Въоръжени сили на Демократична република Конго
Военно звание Генерал-лейтенант
Мобуту Сесе Секо в Общомедия

Мобуту Сесе Секо Нкуку Нгбенду ва За Банга (на френски: Mobutu Sese Seko Kuku Ngbendu wa za Banga, в превод от езика нгбанди: Воин, вървящ от победа към победа, и никой не може да го спре), известен като Мобу́ту Сесе́ Секо́, роден Жозеф-Дезире Мобуту, е политик от Демократична република Конго (Заир от 1971 до 1997 г.), президент на страната от 1965 до 1997 г. – сред най-дълго управлявалите африкански диктатори.

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Лизала през 1930 година, в тогавашно Белгийско Конго. Баща му е бил готвач на служба при белгийски съдия, а майка му – камериерка в местен хотел. Мобуту получава образование от съпругата на белгийския съдия, която също го научава и на френски език. След смъртта на баща му е изпратен в училището на Християнските братя в Мбандака. Там се отличава като най-добрия спортист, ръководи училищния вестник.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Взема участие в отстраняването от власт на легендарния конгоански антиколониален лидер и първи министър-председател Патрис Лумумба, довело до физическото му унищожение. Става полковник, началник на Генералния щаб, генерал, главнокомандващ въоръжените сили, маршал. Под военен натиск парламентът отстранява президента Жозеф Касавубу и предава пълната власт на Мобуту през 1965 г.

Създава новата политическа партия Народно движение на революцията (1967), а с новата конституция от 1970 г. забранява останалите партии и преобразува държавата от федерална в унитарна с президентска форма на управление, като намалява от 21 на 8 административните области.

По време на неговия режим страната изпада в тежка икономическа криза и участва в няколко войни, в резултат на което държавната структура е съсипана. Управлението на Мобуту Сесе Секо остава в историята като пример за клептокрация.

Въоръжено въстание го отстранява от власт през май 1997 г. и държавата е преименувана обратно от Заир на Демократична република Конго. Мобуту бяга в Мароко, където умира след 4 месеца.