На хубавия син Дунав

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Корицата на op. 314
„На хубавия син Дунав“

„На хубавия син Дунав“ (на немски: An der schönen blauen Donau) е валс на Йохан Щраус-син (op. 314), написан през 1866 г.

Той е сред най-известните класически музикални произведения. Възприеман е в някаква степен за неофициален химн на Австрия и традиционно се изпълнява на бис по време на Новогодишния концерт на Виенската филхармония в залата „Музикферайн“.

Първоначално е създаден за Виенското хорово дружество. Текста към музиката е написал поетът на дружеството Йозеф Вайл[1][2].

Премиерата се състои на 13 февруари 1867 г. в двореца „Думба“ и среща хладен прием сред виенската публика. След концерта Щраус казва: „По дяволите валса, но за кодата (края) ми е жал – бих искал тя да има успех“.

Щраус представя на Световното изложение в Париж същата година чисто инструментална версия на валса, където изпълнението постига огромен успех. Валсът е издаден в милионен тираж.[3]

Повлиян от този валс, румънският композитор от сръбски произход Йосиф Иванович пише своя валс „Дунавски вълни“, също придобил популярност след Световното изложение от тази година.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Текстове към музиката на An der schönen blauen Donau ((de))
  2. Сайт на Cheltenham Symphony Orchestra Архив на оригинала от 2011-07-21 в Wayback Machine. – забележки към репертоара ((en))
  3. Лики истории и культуры – статия за Щраус на сайта Library.ru ((ru))