Направо към съдържанието

На хубавия син Дунав

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Корицата на op. 314
„На хубавия син Дунав“

„На хубавия син Дунав“ (на немски: An der schönen blauen Donau) е валс на Йохан Щраус-син (op. 314), написан през 1866 г.

Той е сред най-известните класически музикални произведения. Възприеман е в някаква степен за неофициален химн на Австрия и традиционно се изпълнява на бис по време на Новогодишния концерт на Виенската филхармония в залата „Музикферайн“.

Първоначално е създаден за Виенското хорово дружество. Текста към музиката е написал поетът на дружеството Йозеф Вайл[1][2].

Премиерата се състои на 13 февруари 1867 г. в двореца „Думба“ и среща хладен прием сред виенската публика. След концерта Щраус казва: „По дяволите валса, но за кодата (края) ми е жал – бих искал тя да има успех“.

Щраус представя на Световното изложение в Париж същата година чисто инструментална версия на валса, където изпълнението постига огромен успех. Валсът е издаден в милионен тираж.[3]

Повлиян от този валс, румънският композитор от сръбски произход Йосиф Иванович пише своя валс „Дунавски вълни“, също придобил популярност след Световното изложение от тази година.

  1. Текстове към музиката на An der schönen blauen Donau ((de))
  2. Сайт на Cheltenham Symphony Orchestra Архив на оригинала от 2011-07-21 в Wayback Machine. – забележки към репертоара ((en))
  3. Лики истории и культуры – статия за Щраус на сайта Library.ru ((ru))