Шабдрунг Нгаванг Намгял

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Нгаванг Намгял)
Шабдрунг Нгаванг Намгял
ཞབས་དྲུང་ངག་དབང་རྣམ་རྒྱལ་
будистки монах

Роден
1594 г.
Починал
1651 г. (57 г.)
ПогребанБутан

РелигияТибетски будизъм
Друкпа
Шабдрунг Нгаванг Намгял в Общомедия

Шабдрунг Нгаванг Намгял (тиб. ཞབས་དྲུང་ངག་དབང་རྣམ་རྒྱལ་, Вайли zhabs drung ngag dbang rnam rgyal) (1594 – 1651 г.)[1][1] е основателят на Бутан, будистки монах от школата Друкпа Кагю.

Обединява страната около 1630 г. и придава на Бутан собствена държавна и културна идентичност, отделяйки бутанската култура от тибетската.

Шабдрунг произхожда от влиятелно религиозно семейство в Тибет. Дядо му е изгонен от Тибет по времето на конфликт с школата Гелугпа и се заселва в долината на Паро в западен Бутан, където местното население се придържа към школата Кагю.

През 1627 г. Бутан е посетен за пръв път от европейци – португалските йезуити Касела и Кабрал. Те говорят за Шабдрунг като за доброжелателен и интелигентен стопанин, изпълнен с творчество и духовни сили. По това време той е завършил тригодишния си обет за мълчание, необходим за своя ранг на висш лама. Той се оказва готов да подкрепя всячески йезуитите и да разреши строежа на църкви, но целите им били да достигнат Тибет.

През 1634 г. по времето на Битката на петте лами Шабдрунг успява да победи с обединените тибетско-бутански сили, след което обединява и Бутан като държава.

Шабдрунг установява двойна система на властта, когато страната се управлява от назначените от Шабдрунг Нгаванг Намгял духовен лидер Дже Кхемпо и административен лидер Дези Друк. Това деление се съхранява до 1905 г.

Из цялата страна Шабдрунг организира строителство на крепости, наречени дзонг, които се използвали както за администрация, така и за будистки манастири.

За столица Шабдрунг избира дзонга Пунакха и управлява оттам до смъртта си през 1651 г. За да избегнат безредици, неговите близки съветници укриват смъртта му в продължение на 54 години. Така както не е имало нищо необичайно в обета му за мълчание, така е можело и да се убеди населението в неговото трайно присъствие, въпреки че след няколко десетки години това става все по-трудно и по-трудно.

Тялото на Шабдрунг Нгаванг Намгял в свещена ступа дзонга Пунакха и се намира под постоянна стража, което се счита за много почтена работа в Бутан.

В днешно време за въплъщение на Нгаванг Намгял се счита известният учител по дзогчен, професор Чогял Намкхай Норбу.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Шабдрунг Нгаванг Намгьял“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​