Гоцеделчевски манастир

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Неврокопски манастир)
Гоцеделчевски манастир
Общ изглед
Общ изглед
Карта
Вид на храмаправославен манастир
Страна България
Населено мястоГоце Делчев
РелигияБългарска православна църква - Българска патриаршия
ЕпархияНеврокопска
Архиерейско наместничествоГоцеделчевско
Изграждане1898 – 1901 г.
Статутпаметник на културата
Състояниепостоянно действащ женски
Гоцеделчевски манастир в Общомедия

Гоцеделчевският манастир „Света Богородица Живоприемний източник“ е български женски манастир, подчинен на Неврокопската епархия на Българската православна църква.[1] Обявен е за паметник на културата с местно значение.[2]

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Намира се в Южен Пирин, на около 2 километра югозападно от град Гоце Делчев на пътя за село Делчево.[3][1]Пътят до манастира е популярен маршрут за разходки през почивните дни за жителите и гостите на град Гоце Делчев.

История[редактиране | редактиране на кода]

Католиконът на манастира е построен върху основите на по-стара църква, от която са запазени колони, капители и фрагменти от изваян мраморен фриз. Според каменната плоча над входа на храма възстановяването на манастира започва на 1 март 1888 година, като първоначално са изградени каменна стена и чешма. Изграждането на манастирската църква заедно със стаи за поклонници започва през 1898 година, а храмът е осветен през юли 1901 година. Зад църквата са разположени монашески килии. В османско време до 1912 г. доходите от имотите на манастира се използват за поддръжка на училищата в града.[1]

В 1913 година по време на Междусъюзническата война в манастира влизат гръцки части. При отстъплението им църквата е ограбена, като са изнесени всички икони и цялата църковна утвар.[4]

През 1949 г. килиите и помещенията за поклоници са унищожени от пожар. През март 1998 година става женски манастир.[1]

В храма се съхраняват 42 ценни икони от XIX и XX век.[2]

Празникът на манастира е Светли петък – Богородица Животворящ източник или Малък Великден. Втори празник е Свети Пантелеймон на 27 юли.[1] През последните години е установена традиция в храма да се отбелязва празникът Пренасяне мощите на Свети Йоан Златоуст, като в навечерието му, на 26-ти януари, се извършва всенощно бдение[5].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г д Манастирът „Богородица Живоносен източник“ близо до Гоце Делчев // Corect. Архивиран от оригинала на 2014-11-13. Посетен на 13 ноември 2014.
  2. а б Църкви и манастири // Община Гоце Делчев. Архивиран от оригинала на 2016-09-16. Посетен на 12 юли 2016.
  3. Манастирите в България. Неврокопска епархия.
  4. Цокова, Полина. Дейността на Неврокопската митрополия в периода на войните 1912 - 1919 година // Исторически преглед 65 (1-2). София, Институт по история при БАН, 2009. с. 96.
  5. Неврокопска света митрополия. "27 януари (сряда)-Пренасяне мощите на св. Йоан Златоуст" // Сайт на Неврокопска епархия. Посетен на 2023-11-24.