Нейре Нейир

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Нейре Нейир
актриса
Роден: 1902
Починал: 13 януари 1943

Нейре Нейир е псевдоним на Мюнире Эюп, която е смятана за първата османска актриса. Нейния съпруг е актьора и режисьор Мухсине Ертугрула.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е през 1902 г. в Цариград. Завършва местния педагогически лицей за момичета. След това постъпва в американския колеж за момичета, който обаче не завършва[1]. По време на обучението си в колежа посещава театрален клуб.

През 1929 г. се омъжва за актьора и режисьор Мухсине Ертугрула.

През октомври 1942 година постъпва в болница, поради силна болка в гърдите. На 13 февруари 1943 г. умира от болест на сърцето[2]. Погребана е в гробището Зинджирликуа.

Професионална кариера[редактиране | редактиране на кода]

През 1923 г. участва във филма „Огнената риза“, заснет от бъдещия ѝ съпруг Мухсине Ертугрула. Филмът е създаден по мотиви от едноименния роман на Халиде Едип, чието действие се развива по време на войната за независимост на Турция[3]. Едип, която е защитавала правата на и е участвала във войната за независимост, заявява, че тя ще се съгласи да бъде създаден филм по нейното произведение, при условието, че главната роля бъде изиграна от туркиня. По време на съществуването на Османската империя на мюсюлманките е забранено да се снимат във филм, поради религиозни причини. Заради тази забрана всички женски роли във филмите, създадени в този период, са изигравани от християнки или еврейки.

За главната роля на „Огнената риза“ е избрана Бедия Мувахит, близка на режисьора Мухсина Ертугрула. За да намерят актриса за поддържащата женска роля е пусната обява във вестник. Единствената която откликва на нея е Мюнире Еуп. По време на снимките тя използва псевдонима Нейре Нейир. Заедно с Бедия Мувахит, те са се превръщат в първите мюсюлманки-актриси в Турция[4].

През следващата година Нейре Нейир взема участие във филма на Ертугрула „Трагедия в Момината кула“. След кратък период на работа в театъра в Измир, тя се завръща в Истанбул през 1924 г. и се присъединява към театъра на Ертугрула. В следващите години Нейре Нейир започва да използва истинското си име.

Пишейки статии в създаденото от Ертугрула през 1930 г. списание „Darülbedayi“, също така тя заема поста на главен редактор. От 1941 година публикува в списание „Губи Sahne ve“ („Завеса и сцена“).

Памет[редактиране | редактиране на кода]

В памет на актрисата, в Бахчелиевлер има улица, която носи нейното име.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((Turkish))  Neyyire Neyir. // İstanbul Kadın Müzesi. Посетен на 2013-03-09.
  2. Women of Us:Neyyire Neyir. // Anatolian Storm, 2008-02-14. Посетен на 2013-03-09.
  3. Глава первая НЕМОЕ КИНО
  4. Türk sinemasının serüveni. // Hürriyet. Посетен на 2013-03-09.