Направо към съдържанието

Неразрушим

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Неразрушим
Несокрушимый
Премиера2018 г.
Времетраене85 минути
Езикруски език
Бюджет300 млн. [1]
Външни препратки
IMDb
КВ-1
Panzerkampfwagen IV Ausführung J

„Неразрушим“ (на руски: Несокрушимый) е руски военен филм от 2018 г., режисиран от Константин Максимов. Разработен е под работното заглавие „Танкисти“.

Филмът е базиран на истинската история за подвига на екипажа на съветски танк КВ-1 под командването на Семьон Коновалов,[2] участвал в неравен бой на 13 юли 1942 г. и унищожил 16 танка, две бронирани машини и осем други машини от вражеските сили в района на село Нижнемитякин, Тарасовски район, Ростовска област.[3]

На 9 септември 2018 г. се състои специална частна прожекция на филма за военнослужещи от Таманската и Кантемировската дивизии; събитието се провежда в деня на танкиста.

Филмът е пуснат в Русия на 25 октомври 2018 г. от 20th Century Fox CIS.

Филмът започва с КВ-1 на командира на танка Семьон Коновалов, който преследва и унищожава немски Panzerkampfwagen IV Ausführung J. По-късно танкът на Коновалов попада в засада и е унищожен, заедно с неговия взвод. Той е ранен, но оцелява. Това е вторият екипаж, който губи. Заместник-политическият офицер на батальона (майор Владимир Кротов) смята, че Коновалов трябва да бъде изправен пред военен съд, но командващият офицер отказва. Инженер от Кировския танков завод в Ленинград пристига в батальона с нови танкове. Тя е Павла Чумак, но по-късно се оказва, че всъщност е съпругата на Коновалов. Кротов не знае за това и се опитва да я ухажва. Капитан Коновалов се връща на служба и получава нов екипаж и КВ-1. Все още неподозиращ връзката, Кротов започва да ревнува, когато вижда Коновалов и Чумак заедно, което го кара да изпрати танка на Коновалов на патрул с два танка Т-34 76, знаейки много добре, че КВ-1 не е годен за действие. Разбира се, машината не може да се справи с останалите и е върната обратно. Вместо това Коновалов решава да заеме отбранителна позиция и да се срази с три немски танка, които унищожава. Въпреки това, той е наказан дисциплинирано за неспазване на заповеди и му е казано да отиде в предстоящото нападение като танкова пехота, съптовождаща тановите атаки. Чумак отчаяно се опитва да подготви КВ-1 на Коновалов за битка, но не успява. Тогава ѝ се казва, че друг КВ-1 е скрит в гората близо до мястото на битката. Тя го намира и кара двигателя да работи. Коновалов и оцелелите му членове на екипажа се присъединяват към нея и влизат в битка. Те първо унищожават едната германска колона, към която след това се присъединяват неизвестен брой танкове, повечето от които танкът на Коновалов унищожава. Те най-накрая са спрени от друг танк – Ausführung J, но Коновалов и двама оцелели членове на екипажа убиват германския танков екипаж и го изтласкват обратно към съветските линии.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Изпълнители
Име Роля
Андрей Чернишов капитан Семьон Коновалов, командир на танк
Владимир Епифанцев сержант Сийтов, стрелец
Олга Походина Павла Чумак, инженер-технолог, съпруга на Семьон Коновалов
Сергей Горобченко майор Владимир Василиевич Кротов, политически офицер от батальона
Олег Фомин младши лейтенант Риков, старши военен техник
Николай Добринин Басич, хирург без крак
Василий Седих младши сержант Богдан Шинкевич, механик-водач
Владимир Кочетков Губкин, картечар-радист
Василий Степанов Кантор, преводач
Дмитрий Золотухин Собол
Олег Чудницов Армен

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.kinobusiness.com // Посетен на 18 септември 2018 г.
  2. User: 10th Stalingrad's Division of the NKVD Troops reenactment NZ // ghostarchive.org. Посетен на 29 май 2024.
  3. Багрова, Анна. 105-тий Фильмовий маркет. Fox Company Presentation // kinometro.ru, 17 април 2018. Посетен на 29 май 2024.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]