Нико Цонев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Нико Цонев

Роден
Музикална кариера
Стилпрогресив рок, джаз, блус, блуграс, инструментален рок
Инструментикитара, бас китара, клавир
ЛейбълNiko Tsonev Music, Stunted Records, KScope
Свързани изпълнителиЛакрима Кристи, Lifesings, Moonparticle, Стивън Уилсън, Digitonal, JJ Grey & Morfo

Уебсайтwww.nikotsonev.com

Нико Цонев е български музикант и продуцент, живеещ в Лондон. От 2017 г. свири в прогресив рок групата Moonparticle. Добива популярност като сесионен музикант на Стивън Уилсън, участвайки в турнето на групата му през 2012 г.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Започва да свири на акордеон на 4-годишна възраст. Като тийнейжър започва да взима уроци по китара и да учи музикална теория. На 17 печели стипендия за музикалния колеж „Бъркли“, но вместо това се премества в Лондон, като записва колежа Люисхам.

През 90-те години свири в групата Лакрима Кристи, а след като се премества в Англия, работи като сесионен музикант. С Лаксима Кристи издава един албум – „Futura“ от 1996 г.

Като студиент музикант работи с изпълнители като The Big Other, Digitional, Mr. Fastfinger. През 2005 г. композира музиката към късометражния филм „Мостът“. Освен това е композитор на филмите „Гробарят“ (2011) и „Вземи каквото заслужаваш“ (2012). През 2012 г. участва в групата на Стивън Уилсън, като е част от турнето на британския музикант в САЩ, Европа и Южна Америка. Цонев участва и в демзозаписите на най-популярния аблум на Уилсън – „The Raven that refused to sing“, като впоследствие тези записи са включени като бонус към официалния албум.

Между 2013 и 2016 г. свири в прогресив рок групата Lifesings. Записва албума „Cardington“ (2017). През 2017 г. създава групата „Moonparticle“.[2]

През 2015 г. попада в класациите за най-добър китарист на годината на списанията Prog и Classic Rock Society.[3][4]

През 2023 г. отново участва в записи на Стивън Уилсън, като свири китара в синглите „Impossible Tightrope“ и „Rock Bottom“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. НИКО ЦОНЕВ – MOONPARTICLE
  2. Чуйте специалното интервю на Нико Цонев за Z-Rock
  3. Prog Readers' Poll 2015
  4. „Best of 2016“. Rock Society Magazine. No. 213. Classic Rock Society. May 2016. pp. 34 – 35.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]