Нилс Стенсен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Нилс Стенсен
200
Католически епископ
Националност датчанин
Роден 11 януари 1638 г.
Починал 5 декември 1686 г. (48 г.)
Нилс Стенсен в Общомедия
Elementorum myologiae specimen, 1669

Нилс Стенсен (на датски: Niels Stensen), известен също и като Никола Стено, е датски учен и католически епископ.

Той е роден на 11 януари (1 януари стар стил) 1638 година в Копенхаген. Завършва университета в родния си град, но до края на живота си се мести в различни части на Европа - Нидерландия, Франция, Италия, Германия. Стенсен има значителен принос в ранното развитие на природните науки, като става един от пионерите в областта на анатомията и геологията, като понякога е наричан баща на геологията и стратиграфията. Роден в лутеранско семейство, по-късно той приема католицизма, става католически епископ и една от водещите фигури на Контрареформацията, а през 1987 година е обявен за блажен.

Никола Стено е Средновековен учен, който влиза в историята като велик геолог, човек, който предлага за първи път научни обяснения за вкаменелостите и пластовете земна кора, много преди геологията да бъде обособена като самостоятелна наука.

Никола Стено е роден на 11 януари 1638 г. в Копенхаген (Дания). Неговият баща е златар, който изпълнява ювелирните поръчки на датския крал Кристиян IV. През 1644 г. бащата на Никола Стено умира. Останала вдовица, майката се жени повторно за друг златар, за да може да се грижи за семейството. От малък проявява склонност към задълбочено изследване на света около него, а когато става голям, твърдо решава, че онова, което сметне за истина ще бъде, след като лично го е проучил на практика.Неговите безспорни изследвания са в сферата на геология, кристалография и стратиграфия. Нилс Стенсен е името на учения на датски. Никола Стено завършва висше образование в Копенхаген, но неговата страст към пътувания и изследвания го тегли към непознати територии. Започва обиколка на Европа – от съседната Холандия, към Франция, Германия, Италия, Испания. Там осъществява ценни контакти с известни учени и лекари.

Срещата на Никола Стено с Томас Бартолинови е важна за бъдещето му развитие като учен и изследовател, защото той го съветва да отиде в Рощок, където да изучава анатомия. Така Стено се пренася в непознатия свят на човешкото тяло. Разглежда подробно човешкото сърце и вижда, че той е само един здрав мускул. След години започва работа като патолог в италианска болница, но голям интерес проявява към съкращението на мускулите и мускулната система. С помощта на геометрията доказва, че когато един мускул се съкращава, той променя своята форма, но в никакъв случай обема си. Като учен геолог открива, че чрез пластовете на земната кора може да бъде разбрана историята на Земята. В земната кора освен скали и минерали, той намира древни вкаменелости, които преди хиляди и милиони години са били живи организми.

Никола Стено напуска нашия свят на 25 ноември 1686 г. За неговия научен принос през 1987 г. е обявен от католическата църква за блажен.