Нородом Сианук

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Нородом Сианук
នរោត្ដម សីហនុ
крал на Камбоджа
Norodom Sihanouk (1983).jpg
Роден
Починал
Погребан Пном Пен, Камбоджа

Религия Теравада
Награди Орден Мугунгуа
Управление
Период 1941 – 1955
Предшественик Сисоват Монивонг

Подпис Signature of Norodom Sihanouk.svg
Уебсайт www.norodomsihanouk.info
Нородом Сианук в Общомедия

Негово Величество Преа Бат Самдех Преа Нородом Сианук Варман, известен още като Нородом Сианук, е крал на Камбоджа.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Пном Пен на 31 октомври 1922 г. Син е на крал Нородом Сурамарит и кралица Сисоват Косамак.

Нородом Сианук се възкачва на трона на 24 април 1941 г. след като чичо му, крал Сисоват Монивонг, умира на 23 април същата година. На 2 март 1955 г. абдикира в полза на баща си, заемайки след няколко месеца длъжността министър-председател. След като баща му умира през 1960 г., той е избран отново за държавен глава, но не му е дадена титлата „крал“.

С настъпването на Виетнамската война Сианук се опитва да запази неутралитета на Камбоджа, но опитът му е неуспешен. През март 1970 г., докато е извън страната, е извършен държавен преврат, който го отстранява от властта. Принц Сианук бяга в Пекин и събира въоръжени сили, които да се противопоставят на правителството на Лон Нол в Пном Пен. Когато Кхмерската република попада в ръцете на червените кхмери през април 1975 г., принц Сианук се превръща в символичен държавен глава, а Пол Пот става олицетворение на истинската власт в Камбоджа. На 4 април 1976 г. Сианук е принуден да се откаже от управлението и да се оттегли от политиката. Той търси убежище в Китай и Северна Корея.

Преговорите за мир между Коалиционното правителство на Демократична Кампучия (КПДК) и Народна република Кампучия (НРК) са завършени през 1991 г., сключено е споразумение между всички страни, подписано в Париж. Принц Сианук се връща още веднъж в Камбоджа на 14 ноември 1991 г. след 13 години в изгнание. През 1993 г. конституционната монархия е възстановена и той получава отново титлата „Крал на Камбоджа“, въпреки че политическата му власт е много ограничена. От завръщането си той е в недобро здравословно състояние. В началото на 2004 г. той пътува нееднократно до Пекин с цел лечение.

Крал Нородом Сианук снима няколко филма. Той е композитор и изпълнител на около 30 песни.

Сианук умира от сърдечен удар на 15 октомври 2012 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]