Одрюза

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Одрюза или Одриса е древен град в Тракия, съществувал в периода III – I в. пр.н.е.

Сече собствени дребни бронзови монети, групирани в 2 типа, които са изключително редки. За него споменава в своето епитоме ранновизантийският учен Стефан Византийски – живял през VI в. по времето на император Юстиниан I Велики (527 – 565), който пише: „Одриси, народ в Тракия, Страбон в седма книга..., а има и техен град Одрюза, който се нарича също и Одрисия...“ Бронзовите монети, издавани от Одрюза (Филипопол) са 2 типа и са изключителна рядкост.

Първи тип[редактиране | редактиране на кода]

Тип 1 се характеризира със следните особености.

  • Лице: млад Херакъл с лъвски скалп надясно.
  • Опако: бик в ход на ляво, стъпил върху кривака на Херакъл с дръжката надясно; над него името на града-издател Одрюза, в различните негови форми на старогръцки език.

Монетите от тази група имат кръгла форма, и красиви и реалистично предадени монетни изображения. Те датират от периода II-I век пр.н.е.

Втори тип[редактиране | редактиране на кода]

За Тип 2 са характерни следните особености.

  • Лице: същото като при Тип 1.
  • Опако: същото като при Тип 1.

Тази група монети е с неправилна най-често бобовидна форма, като изображенията им са силно стилизирани груби и схематични. Датират от периода III – II в. пр. Хр.

До 2006 г. са известни общо 31 екземпляра монети от двата типа на град Одрюза, като почти всичките от тях произхождат от град Пловдив, региона като цяло и неговата околност.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • К. Кисьов, „Тракийската култура в региона на Пловдив и течението на река Стряма през втората половина на I хил. пр. Хр.“, София, изд."Агато" 2004 г., стр. 30 – 50.
  • Вестник „Марица“ от 12 август 2006 г., стр. 10, статията „Разкрит античен хладилник в древния Филипопол“ – за разкопки на хълма Небет тепе в Пловдив, ръководени от д-р Иво Топалилов и описание на новонамерена бронзова монета на град Одрюза/Филипопол — т.е. днешен гр. Пловдив

Stephani Byzantii – „Etnikorum quae supersunt ex recognitione“ – Augusti Meinekii, tomus prior, Berolini 1849, p.484/Епитомето на Стефан Византийски, издадено от Аугуст Майнеке в Берлин през 1849 г.Това е единственият литературен източник във който се споменава за съществуването на тракийския град Одрюза.Оригиналът се съхранява в библиотеката на университета в Мичиган – САЩ/ – http://books.google.co.uk/books?id=MMZiAAAAMAAJ&q=Στράβων&source=gbs_word_cloud_r&cad=4#

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]