Околовръстен път (Белград)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Околовръстният път на Белград (на сръбски: Обилазница око Београда) е проект в процес на реализация. Изграждането на околовръстния път на Белград е един от най-важните инфраструктурни проекти на Сърбия. Финансирането се осъществява от Националния инвестиционен план на страната с финансовата подкрепа на Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската инвестиционна банка. С изграждането на околовръстния път на сръбската столица се очаква да се облекчи транзитния трафик през Белград, което от своя страна ще доведе до облекчаване на движението и намаляване на задръстванията в града. Общата дължина на пътя ще бъде 69 км.

Изграждането на пътя е спорадично и продължава 17 години, докато от края на 2005 година започва да се работи интезивно по проекта. Общата прогнозна стойност на инвестицията в околовръстния път възлиза на 543 милиона евро, от които 55 милиона са заем от ЕБВР и 180 милиона заем от ЕИБ. Поради високата себестойност на инвестицията и значението на проекта за сръбската столица, общината в Белград се включва със съфинансиране в начинанието.

Карта[редактиране | редактиране на кода]

Трасе на околовръстния път на Белград

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Roads in Serbia#Serbian motorways“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.