Окубака

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Okoubaka aubrevillei
Природозащитен статут
EN
Застрашен[1]
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
разред:Санталоцветни (Santalales)
семейство:Санталови (Santalaceae)
род:Okoubaka
вид:O. aubrevillei
Научно наименование
Pellegr. & Normand
Okoubaka aubrevillei в Общомедия
[ редактиране ]

Окубака[2] (Okoubaka aubrevillei) е рядък дървесен вид, разпространен в тропическите гори на Западна и Централна Африка. Смятан е за най-голямото известно паразитно растение.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Името „окубака“ произлиза от термина oku baku на анийн (език, говорен предимно от народите в Кот д'Ивоар), означаващ „дърво, което причинява смъртта на околната растителност“ или „дърво с алелопатични свойства“, или просто „дърво на смъртта“.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Дървото окубака се счита за трофофит, което означава, че е адаптирано към среда, която редува периоди на обилни валежи и суши. То е широколистно и еднодомно, което означава, че съдържа мъжки и женски репродуктивни цветни части.

Може да достигне 40 метра височина, а стволът може да достигне 3 метра ширина. Дървото образува едра храстовидна корона и има прав и цилиндричен ствол. Кората му е груба и обикновено червеникавокафява.

Екология[редактиране | редактиране на кода]

Окубака е полупаразит, което означава, че е паразитно при естествени условия, но е фотосинтезиращо до известна степен. Известно е, че паразитира на тиама (Entandrophragma angolense от семейство Махагонови), афрормозия (Pericopsis elata от семейство Бобови ), Pterygota macrocarpa (от семейство Слезови ) и Tieghemella heckelii (от семейство Сапотови).

Народна медицина[редактиране | редактиране на кода]

Дървото се използва за различни цели в народната медицина във всичките му местни ареали (най-вече семената и кората). В Нигерия кората на стъблото се използва за производството на Maloff-HB, лекарство против малария. Няма научни доказателства, че има някакви лечебни свойства.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Okoubaka aubrevillei в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​