Олимпиодор от Тива

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Олимпиодор от Тива
византийски историк
Научна дейност
Област История

Олимпиодорос от Тива (Olympiodoros von Theben, of Thebes, Олимпиодор, гръцки: Ὀλύμπιόδωρος) e източноримски историк от 5 век.

Олимпиодорос произхожда от египетския град Тива (Theben). Той служи в дипломатическата дейност на империята и прави множество пътувания. Олимпиодорос се самонарича поет и е от т. н. "Училище на Зосим" (да не се бърка с историка със същото име), което най-вече се занимава с алхимия.

Олимпиодорос e много образован. Той пише подробно произведение от 22 - тома на гръцки език за времето от 407 до 425 г. сл. Хр., от които са останали само "Фрагменти", или едно обобщение при Фотий I, материално събиране, речи. В малкото фрагменти историческите дати са вероятно доста точни.

Занимава се главно със запада на империята, за която от собствен опит е добре информиран; преди всичко разказва доста подробно за германите и хуните. Олимпиодорос стои като историк на по-високо ниво от Евнапий от Сарди (Eunapios von Sardes), чието произведение свършва през 404 г.

Макар че Олимпиодорос не e християнин, не се изказва снизходително за Християнството. Произведението му е дори посветено на източноримския император Теодосий II. То е използвано подробно от много по-късни историци, както Зосим (Zosimos) (в кнуга 5 и 6 на неговата Нова история), Созомен (книга 9 на неговата Църковна история), Филосторгий и Прокопий Кесарийски.

Ако произведението бе запазено, Олймпиодорос би трябвало със сигорност да се числи към най- значимите късноантични историци. Фрагментите са събрани във "Fragmenta Historicorum Graecorum", кн. 4.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]