Он Кауара

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Он Кауара
河原 温
концептуален живописец
Роден
Починал
10 юли 2014 г. (81 г.)

Националност Япония
Кариера в изкуството
Стилконцептуално изкуство
Он Кауара в Общомедия

Он Кауара (на японски: 河原温) е концептуален живописец.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден на 2 януари 1933 г. в Кария, Япония. След като се дипломира му през 1951 г., Кауара се премества в Токио. След 1959 г. започва често да пътува извън Япония. През 1965 г. се установява в Ню Йорк, САЩ, въпреки че продължава своето пътуване по света.[1]

Изключително характерен за него е интересът към времето и повтаряемостта.[1]

През по-голямата част от живота си (1966 – 2014) работи върху сериите „Днес“ (Today Series). Те представляват датата, на която са били нарисувани. Он Кауара използва бели букви и цифри върху равен фон. В началото използва шрифта „Gill Sans“, а впоследствие „Futura“.

Датата винаги се представя спрямо езика и граматическите правила на държавата, в която е направена работата. Когато официалният език на държавата не ползва латиница, се използва Есперанто.

За работите си е използвал само и единствено една марка акрил – Liquitex. Използва само 8 стандартизирани формата (между 8x10 и 61х89 инча). За 48-те години, в които работи по серията, само 3 пъти се отклонява от стандартизираните си формати – в трите дни около кацането на луната.

Ако картината не е завършена до края на деня, който изобразява, е била унищожавана от самия автор. Завършените работи са поставяни в специално създадена за тях картонена кутия с изрезка от днешен локален вестник. Всяка година е завършвал между 63 и 241 картини. Всяка една от тях е маркирана в 100-годишен календар-дневник. Успява да създаде около 3000 картини с дати.

Проектът „Днес“ продължава 48 години и приключва, както е планирано, със смъртта му през 2014 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в On Kawara // Енциклопедия Британика. Посетен на 11 октомври 2019. (на английски)