Опцион

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Опцион (съвременна възстановка)

Опцион (на латински: optio; „избран“ – опционите се избирали от центурионите) е римски войник, втори по ранг в центурията.[1] Опционите заемали длъжност подобна на тази на изпълнителните офицери в съвременните армии.[1][2] Изглежда опционите са заемали ранг приблизително еквивалентен на този на съвременен лейтенант и статут като втори в командването на центурията след центурионите.[3][2]

Опционите са важни звена в римската армия. Те били разположени в задната част на легиона, като следели за спазване на дисциплината в центурията и предотвратяване на дезертиране на войниците.[1] Сред техните задължения се включвали също: налагане на заповедите на центуриона, ако възникне нужда поемали командването на центурията в битка, наблюдаване на подчинените войници, както и разнообразни административни задължения. След повишение, оставка или смърт на центуриона, опционите са най-вероятните кандидати за заемане длъжност като нов центурион.[3][2] Заплатата на опциона е два пъти по-висока от тази на обикновения легионер.[1]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г Rome, The Roman Army/The non commissioned officers. // history-world.org. Посетен на 15 май 2013. (на английски) Архив на оригинала от 2018-06-03 в Wayback Machine.
  2. а б в Brevik, Mads. The Military Institutions of the Romans (De Re Militari). // digitalattic.org. Посетен на 15 май 2013. (на английски)
  3. а б The Roman army. // library.thinkquest.org. Посетен на 15 май 2013. (на английски) Архив на оригинала от 2013-07-23 в Wayback Machine.