Оси

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Оса)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Оса.

Оси
Vespula germanica Horizontalview Richard Bartz.jpg
Vespula germanica
Hymenoptera 001.jpg
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Arthropoda Членестоноги
клас: Insecta Насекоми
разред: Hymenoptera Ципокрили
семейство: Vespidae Оси
Научно наименование
Уикивидове Vespidae
Оси в Общомедия

Осите (Vespidae) са семейство жилещи насекоми. По-общото определение е: всички жилещи насекоми без пчелите и мравките. [1] Съществуват около 5000 различни вида оси. През юли и август всяка година се забелязва нарастване броя на хората, ужилени от насекоми защото през летните месеци активността на пчелите и осите се увеличава.

Видове и разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Осите по света са над пет хиляди вида. Те са жилещи насекоми, хранещи се според вида си с нектар, както и с други насекоми. Най-обичайни видове вредители в България са европейски оси, обикновени оси, растителни, листни оси, плодови и хартиени оси. В България най-често се среща европейска жълта оса, наричана още германска.

Осите са прародител на медоносната пчела. Въпреки че не произвеждат мед, всички оси имат важна функция за опрашването на растенията и унищожаване на вредители по растителни култури. Лошата слава на осите идва основно от това, че жилят. Ужилванията са болезнени и опасни при алергия към отровата им.

Подобно на стършелите, осите не умират, след като ужилят. Те често са агресивни, ако са нападнати, и могат да жилят десетки пъти. В началото хищници, които се хранят с насекоми, с еволюцията осите започват да се хранят и с цветен прашец.

Видовете оси са толкова много, че трудно могат да се опишат в строен справочник. Основният вредител в световен мащаб е жълтата европейска оса. Тя е проклятие за всеки турист на пикник. Напада неуморно сандвичи, напитки и кръжи зловещо край заведения, плажове, барбекюта, на открито и закрито.

Всъщност европейските оси не ядат месо, но го събират за да нахранят ларвите си. Те се хранят с растителен нектар и цветен прашец, а на масата се интересуват от вашите сладки напитки. Осите защитават гнездата си много агресивно. Осарникът побира от две до пет хиляди насекоми и резултатът е опасен за незащитен човек.

Как изглеждат осите и какви умения имат?

 • Осите са с продълговато, вталено в средата тяло, шест крака и характерна жълто-черна окраска на райета. Окраската има предупредителна и защитна функция, и подава на околните животни и хора сигнал за опасност.
 • Повечето оси обичат да живеят близо до хората. Те строят гнездата си в земни дупки, близо до боклук, в тъмни, хладни места, дървесни хралупи, храсти, дупки по стените, къщички за птици, на тераси, в шкафове, в подпокривно пространство и под керемиди на покрива.
 • Социалните оси живеят в колонии и са разделени на касти. Кастите се състоят от женски оси, работнички, мъжки оси и царица. Жилят единствено женските оси, мъжките са различни като вид, биология и служат само за оплождане на новите царици. Такава колония може да се засели на открито, в подходяща кухина, или под земята. Този вид оси развиват многохилядни колонии. Организацията на колонията е подобна на пчелното семейство, има оси „работнички“, които принасят храна, грижат се за пилото и пазят входовете, а яйца снасят множество „царици“. Външната обвивка на гнездото е от целулоза и може да достигне размерите на голяма водна топка. Под обвивката има добре подредени пити, също изградени от целулоза. По различните пити, в килийки, е разпределено различно по вид пило, „търтеево, работническо и пило на царици“. В колонията презимуватмного на брой майки, които през пролетта отново възстановяват числеността на колонията.
 • Европейските оси живеят около година. През есента повечето измират и изоставят гнездото. Оцелява единствено царицата, която напролет създава нова колония оси.
 • Когато навън се стопли, царицата оса изгражда малко гнездо и отглежда първите женски работници. Клетките на гнездото са шестоъгълни и тя полага в тях непрекъснато нови яйца. До есента старата царица умира с колонията, остават единствено младите оплодени женски.
 • Осите се хранят със сладък сок. От човешките храни теса привлечени от нектари, газирани напитки и сладкиши. Възрастните унищожават паяци и насекоми. Те нападат вредители и човешки храни, за да съберат месо за малките си ларви-хищници.
 • Осите са социални създания, близки роднини на мравките. Смята се, че древните листни оси (Symphyta) са междинно звено в еволюцията, от което са се отделили двата рода насекоми.
 • Осите общуват с роднините от семейството чрез феромони. При нападение над гнездото им те излъчват феромонен сигнал за опасност към роднините. Събрани заедно, жилещите насекоми нападат агресора в рамките на петнадесет секунди.
 • Жилата на всички оси са възникнали като средство за размножаване в еволюцията. С тяхна помощ паразитните оси са пробивали тялото на насекомото, за да снесат яйцето си в него. Все още съществуват паразитни оси, които продължават практиката на прароднините си. Други видове оси еволюират, но жилото остава като оръжие за защита.

Какви са разликите във външността и поведението на пчели и оси?

 • Осите се различават от пчелите по вид, навици, хранене, начин на гнездене, поведение, отрова и биология. Пчелите произлизат от осите, които са по-примитивен вид.
 • Външният вид на пчелите и осите има няколко разлики. Като хищници, осите са по-стройни от пчелите, лъскави, с по-тесен кръст, ханш и без окосмение по тялото и крайниците.
 • Европейските оси са с дълги, тънки, стройни и добре развити крака. За разлика от пчелите, които се интересуват единствено от цветята, осите нападат човешки храни и напитки.
 • Пчелите са силно окосмени, със здрави и плоски в стъпалото крайници. Крачетата им са пригодени изцяло за удобно стъпване по растенията, с цел опрашване, произвеждане, събиране и пренасяне на цветния прашец към кошера.
 • Гнездата на пчелите са построени от восъчни клетки, изградени плътно едни върху други. Осите изграждат гнездото си на много слоеве от дървесен материал, който чрез сдъвкване и слюнка превръщат в целулоза. Гнездото на осите е на няколко нива. То приютява хиляди насекоми и може да достигне размер на средно голяма човешка глава.
 • Пчелите и осите инжектират отрова в тялото чрез жилото, което излиза от тях. Жилата на пчелите са назъбени и се фиксират неподвижно в жертвата. При излитане на пчелата, жилото не помръдва. То се откъсва от тялото ѝ, където е хранителния ѝ тракт, и пчелата умира от раната. Жилата на осите са гладки, излизат и осата напада отново.

Болести и щети, причинявани от оси.

 • Осите не пренасят опасни зарази и се възприемат като полезни насекоми. Без тяхната работа по унищожаване на вредни насекоми (осата е хищно насекомо) по селскостопанските растения, животът на хората би бил малко по-труден.
 • Основните проблеми, свързани с оси, са причинени от тяхното ужилване. Еднократно ухапване от насекомото, макар болезнено, предизвиква само подутина, но е безобидно за хора без алергия към отровата. Опасно е, когато човек бъде нападнат от колония и е ужилен многократно. Голяма опасност има също при алергични към ухапването хора – те могат да получат анафилактичен шок и това да доведе до смърт, ако не получат бърза лекарска помощ.
Оса-царица

Представители[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]