Светодиодно осветление

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Светодиодна лампа GL-BR20.
Светодиодна лампа GL-BR40.

Светодиодното осветление, или осветление с полупроводникови елементи, е новаторска технология, навлязла широко на пазара за осветителна техника.

Основава се на светлоизлъчващи полупроводници, които преобразуват енергията на електрическия ток в светлина и включват осветлението със светодиоди и органични светодиоди.

Въведено е за пръв път в светофарите и автомобилните светлини. Използва се широко за подсвет на течнокристални екрани на телевизори и навлиза на пазара на осветлението. Този начин на осветление се очаква да се превърне в най-енергийноефективната и многоцелева технология за общо осветление и да осигури висококачествена светлина и зрителен комфорт, както и нови варианти в архитектурата и оформлението за повишаване на удобството и благосъстоянието.

В електронната техника английският термин solid state се използва за означаване на полупроводниковите елементи, разграничавайки ги от електровакуумните и газонапълнените прибори (лампи). Същият термин във физиката има различно значение и на български съответства на термина „твърдотелен“, например: „твърдотелен (рубинов) лазер“ – solid-state laser[1].

Технологията на светодиодното осветление непрекъснато се развива. Една от последните новости е, че LЕD лампите вече могат да се управляват дистанционно – напр. чрез смартфон.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. [1], Зелена книга относно навлизането на нови технологии за осветление, Европейска комисия 15.12.2011