Осогово (хижа)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за хижата. За планината вижте Осогово.

Хижа „Осогово“
Osogovo Hut Bulgaria.JPG
Информация
Местонахождение местност „Плавилото“
Планина Осогово
Надм. височина 1640 m
Брой места 37
Водоснабдяване да
Електрифициране да
Санитарни възли вътрешни, самостоятелни санитарни възли
Удобства локално отопление, туристическа столова, ресторант, ски писта, ски влек, паркинг
Координати 42°11′49.09″ с. ш. 22°37′24.64″ и. д. / 42.196969° с. ш. 22.623511° и. д.
Хижа „Осогово“ в Общомедия

Хижа Осогово е туристическа хижа в планината Осогово, на 18 км югозападно от Кюстендил, с който я свързва асфалтово шосе.

Разположена е на 1640 м н.в., в местността „Плавилото“, в подножието на връх Кюнек. Поради централното си разположение представлява удобен изходен пункт за посещение на високата част на планината.

История[редактиране | редактиране на кода]

Хижата е построена от кюстендилските туристи през 1927-1928 г. като първа туристическа хижа в Осоговската планина. За набиране на средства за строежа още през 1923 е. създаден фонд „Хижа" при дружество „Руен" от Юношеския туристически съюз. Те се събират от доброволни вноски, давани от учреждения, предприятия, банки, частни лица, от приходи от устроени литературно-музикални утра, забави и вечеринки и др. През 1924 г. общината в Кюстендил отпуска първата по значителна сума от 15 000 лв. Българската земеделска банка предоставя 2000 лв., а Окръжната постоянна комисия – безплатен дървен материал. Избраният в края на 1924 г. хижестроителен комитет с председател кюстендилският адвокат и общественик Милан Киселички е особено активен и се пристъпва към изграждането на хижата. Материалите се изнасят с конски товари и на гръб в раници от туристи ентусиасти. Строежът е извършен през 1927-1928 г. от майстор Богоя. Открита е през юли 1928 г. в първия неделен ден след състоялия се в гр. Кюстендил на 12-14 юли същата година XXI редовен събор на БТС.

През 1958 г. е ремонтирана и преустроена (направени са тераса, столова и кухня). След 2000 г. хижата е основно обновена и предлага значителни удобства за туристите – самостоятелни санитарни помещения и бани, локално отопление, сателитна телевизия и др.

Инфраструктура[редактиране | редактиране на кода]

Комплексът включва триетажна сграда с капацитет 37 легла, самостоятелни санитарни възли и бани, локално отопление, туристическа столова и ресторант; малка хижа и паркинг. Хижата е електрифицирана и водоснабдена. Има телефонна връзка и кабелна телевизия. Пред нея е издигнат православен параклис „Св. св. Петър и Павел“ през 2001 г. В близост до хижата има ски-писти със ски-влек и развъдник на пъстърва.

Параклис „Св. св. Петър и Павел“

Съседни обекти[редактиране | редактиране на кода]

  • връх Кюнек – 1 час
  • връх Руен (2251 м, обект № 27 от 100-те НТО) – 3.30 часа по маркирана пътека
  • хижа Три буки – 2 км, 30 мин. по шосе
  • хижа Иглика – 6 км по шосе

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]